Διώξεις κατά του Ισραήλ ετοιμάζει η Τουρκία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Διώξεις κατά του Ισραήλ ετοιμάζει η Τουρκία

Μαρτυρίες για ωμή βία..

Στη συγκέντρωση μαρτυριών και υλικού που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δίωξη των υπευθύνων για τους θανάτους και τους τραυματισμούς στην ισραηλινή επιδρομή εναντίον του...στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, προχωρούν οι τουρκικές εισαγγελικές Αρχές και ιατροδικαστικές υπηρεσίες.
Ενώ η τουρκική κοινή γνώμη είναι συγκλονισμένη από την αποκάλυψη ότι ο 19χρονος φοιτητής Φουρκάν Ντογάν, ένα από τα εννέα θύματα της επιδρομής, σκοτώθηκε με τέσσερις σφαίρες στο κεφάλι, οι ιατροδικαστές και εισαγγελείς του Μπακίρκιοϊ, περιοχή του αεροδρομίου τους Κωνσταντινούπολης, συλλέγουν όλες τις μαρτυρίες σύμφωνα με τον τουρκικό ποινικό κώδικα για να συγκροτήσουν το φάκελο της υπόθεσης.

Στην Κωνσταντινούπολη έφθασαν χθες με τουρκικά αεροπλάνα από το Ισραήλ όλοι οι μετέχοντες στην αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας, νεκροί, τραυματίες και ταλαιπωρημένοι ακτιβιστές.

Πολλά από τα ευρήματα των ιατροδικαστών και μαρτυρίες που δημοσιεύονται στον τουρκικό Τύπο έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην κοινή γνώμη. Πολλές μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες φώναζαν "ένα λεπτό" όταν ξυλοκοπούσαν τα θύματά τους - παραπέμπτοντας στη δημόσια αποδοκιμασία από τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της ισραηλινής εισβολής στη Γάζα το Δεκέμβριο του 2009 κατά το παγκόσμιοΟικονομικό Φόρουμ του Νταβός -, ενώ άλλες μαρτυρίες μιλούν για στρατιώτες που πηδούσαν με τις μπότες πάνω στα τραύματά των θυμάτων τους.

Οι συγγενείς των θυμάτων, οι τραυματίες και άλλοι μετέχοντες στην αποστολή έχουν δηλώσει ότι θα προσφύγουν δικαστικά εναντίον του Ισραήλ και θα επιδιώξουν καταδίκη αλλά και αποζημίωση για όλες τις ζημιές που υπέστησαν.

Για τη δικαστική προσφυγή απαιτείται ωστόσο άδεια του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης γιατί αφορά στρατιώτες ξένης χώρας και εκπροσώπους ξένου κράτους. Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει επίσημη θέση, τόσο ο πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών, αλλά έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η Τουρκία δεν θα μείνει απαθής απέναντι στο πρωτοφανές αυτό επεισόδιο.

"Δεν μπορούμε να αγνοούμε την ισραηλινή ωμότητα", λέει ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και προσθέτει ότι "το Ισραήλ αναδεικνύεται ως περιφερειακή απειλή για την ειρήνη με την πολιτική της τρομοκράτησης της περιοχής που ασκεί".

"Η Τουρκία δεν συγχωρεί την επίθεση στα διεθνή ύδατα. Η επιδρομή δεν θα ξεχαστεί, δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να καλυφθεί", είπε από την πλευρά του κατά την περιοδεία στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Καισάρεια, ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλά Γκιουλ.
Η σύσταση διεθνούς εξεταστικής επιτροπής διερεύνησης της επιδρομής τίθεται συχνά ως ένας από τους όρους για τη μελλοντική εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ. Η τουρκική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θεωρεί υποκατάστατο της ανάγκης της διεθνούς διερεύνησης του επεισοδίου, τη διερεύνηση από τις ισραηλινές Αρχές.
Bookmark and Share