Ποινές-«χάδι» σε επίορκους - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Ποινές-«χάδι» σε επίορκους

Ακλόνητο αποδεικνύεται το καθεστώς ατιμωρησίας που επικρατεί στον χώρο των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς, όπως διαπιστώνεται και επίσημα, οι παραβάτες πολλές φορές «πέφτουν στα μαλακά», αν και εμπλέκονται σε σοβαρά παραπτώματα.

Σε σύνολο 1.685 πειθαρχικών αποφάσεων για υπαλλήλους δημοσίων υπηρεσιών, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, μέσα στο 2009 εντοπίστηκαν για το...12% σφάλματα, παραλείψεις στην αξιολόγηση αποδεικτικών στοιχείων και υπερβολική επιείκεια σε σύγκριση με τη σοβαρότητα των παραπτωμάτων.

Ετσι, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ), Λ. Ρακιντζής, παρενέβη σε 195 υποθέσεις με ένσταση κατά των πειθαρχικών αποφάσεων κρίνοντάς τες αναιτιολόγητες, εσφαλμένες ή υπερβολικά επιεικείς.

Στις ενστάσεις που άσκησε εναντιώνεται προς την απαλλαγή ή τις χαμηλές ποινές που επιβλήθηκαν κυρίως σε εφοριακούς, τελωνειακούς, γιατρούς, υπαλλήλους ΟΤΑ, αλλά και σε σωφρονιστικούς, γεγονός που αναμένεται να υπογραμμίζει και στην ετήσια έκθεσή του.

Σ’ αυτή θα αναλύονται και περιπτώσεις πειθαρχικών διαδικασιών που κίνησε σε υποθέσεις δωροδοκίας κρατικών υπαλλήλων (ΔΟΥ, Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, ΕΟΤ κ.λπ.), πολλές φορές με ποινικές διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

Οι υποθέσεις στις οποίες ασκήθηκαν ενστάσεις λόγω πλημμελούς αξιολόγησης αποδεικτικών στοιχείων ή υπερβολικής επιείκειας αναμένεται να απασχολήσουν και τις εισαγγελικές Αρχές, ύστερα από σχετική αναφορά του προέδρου της Πρωτοβουλίας Πολιτών ΣΕΑ, Δ. Γεωργακόπουλου, όπου αναλύονται οι ενστάσεις του ΓΕΔΔ για τις ποινές-χάδι.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται η περίπτωση εφοριακού που απηλλάγη πειθαρχικά, παρ’ όλο που ως προϊστάμενος δεν αντελήφθη έγκαιρα το έλλειμμα, ύψους 7,8 εκατ. ευρώ, στην υπηρεσία του, ενώ απαλλαγή υπήρξε σε παρόμοια περίπτωση άλλου εφοριακού με έλλειμμα 400.000 ευρώ.

Με υποβιβασμό ενός βαθμού τιμωρήθηκε εφοριακός που προξένησε έλλειμμα 1,4 εκατ. ευρώ, ενώ με 3μηνη παύση εφοριακός που υπέβαλε για τον ίδιο και άλλους συγγενείς και φίλους φορολογικές δηλώσεις με ανύπαρκτα δικαιολογητικά για αποδοχές - δαπάνες, πετυχαίνοντας επιστροφή φόρου 25.000 ευρώ.

Παρόμοια ήταν η ποινή εφοριακού που έκανε μόνος του έλεγχο σε επιχειρήσεις, με στόχο να αποτρέψει μελλοντικό έλεγχο από άλλους, ενώ 3μηνη στέρηση αποδοχών επιβλήθηκε σε καταδικασθέντα για απάτη (30 μήνες φυλάκιση) που διευκόλυνε επιχειρηματία σε φορολογικά του προβλήματα.

Ενστάσεις λόγω χαμηλών ποινών ασκήθηκαν για υπαλλήλους που παρακράτησαν ασφαλιστικές εισφορές ταμείων ή πήραν «φακελάκι» (σε νοσοκομείο, για εξετάσεις οδήγησης, για σβήσιμο προστίμου κ.λπ.), για γιατρό του ΙΚΑ που χειρούργησε σε ιδιωτική κλινική χωρίς απόδειξη, για κτηνίατρους που επιδίδονταν σε μαζικές ελληνοποιήσεις κρεάτων, για θυρωρό προξενείου που πίεζε για την έκδοση βίζας.

Ενσταση ασκήθηκε για υπαλλήλους φυλακών, όπως για την απαλλαγή του εξωτερικού φρουρού που δεν αντέδρασε στην προσγείωση και απογείωση του ελικοπτέρου που πήρε τους Παλαιοκώστα - Ριζάι, ούτε με προειδοποιητικό πυροβολισμό για να εμποδιστεί η αναχώρηση. Ακόμα για απαλλαγή ή χαμηλές ποινές σε υπάλληλο που φέρεται να διευκόλυνε εισαγωγή ναρκωτικής ουσίας σε φυλακή, σε άλλον που φέρεται να φρόντιζε για ευνοϊκές μεταγωγές κρατουμένων, σε ιατροδικαστή με εκατοντάδες εκκρεμείς εκθέσεις που προκάλεσαν αγανακτισμένες αντιδράσεις πολιτών και διαμαρτυρίες της Αστυνομίας.

«Στα μαλακά» έπεσε γιατρός του ΙΚΑ που τιμωρήθηκε με επίπληξη για μη νόμιμες συνταγογραφήσεις, ακόμα και Viagra με ένδειξη πάθησης «οξεία βρογχίτιδα».


Επίπληξη

Ενσταση ασκήθηκε και για την επίπληξη δημοσίου υπαλλήλου που καταδικάστηκε ποινικά σε 20μηνη φυλάκιση με αναστολή, επειδή ενοχλούμενος από τη δυνατή ένταση της μουσικής από γειτονικό αναψυκτήριο πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα, με συνέπεια μικροτραυματισμούς από τζάμια που έσπασαν από τα σκάγια.

Με επίπληξη τιμωρήθηκε επίσης εκπαιδευτικός που πιάστηκε να αγοράζει χασίς, ενώ απηλλάγη συνάδελφός του που έδωσε απολυτήριο σπουδών σε μαθητή που δεν φοιτούσε στο σχολείο, όπως και διευθυντής νυκτερινού σχολείου που είχε χάσει κάθε έλεγχο, καθώς γίνονταν κλοπές σε πράγματα των καθηγητών και εκτεταμένες καταστροφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share