3,85 φορές καλύφθηκε η έκδοση - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

3,85 φορές καλύφθηκε η έκδοση

Με 4,05% τα έντοκα.
Πως το σχολιάζουν οι αναλυτές

Το ποσό των 1,95 δισ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο από τη σημερινή έκδοση εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων, όπως ανακοίνωσε ο...Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), στη δεύτερη δημοπρασία μετά την υπογραφή του μνημονίου με την ΕΕ κα το ΔΝΤ τον Μάιο.
Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,05%, σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 3,65% στην προηγούμενη έκδοση στις 20 Απριλίου. Η έκδοση για την κάλυψη των γραμματίων που έληγαν υπερκαλύφθηκε κατά 3,85 φορές, έναντι υπερκάλυψης 4,61 στην προηγούμενη δημοπρασία. Ο ΟΔΔΗΧ είπε ότι αποδέχτηκε συμπληρωματικές μη-ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 450 εκατ. ευρώ. Ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 23η Ιουλίου.

Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της σημερινής δημοπρασίας δηλώνει ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Κ. Πέτρος Χριστοδούλου. «Είμαστε ευχαριστημένοι, καθώς και το δεύτερο τεστ πήγε καλά με υψηλότερη κάλυψη σε ένα μεγαλύτερο δημοπρατούμενο ποσό», δήλωσε στο Reuters αμέσως μετά την έκδοση ο επικεφαλής του οργανισμού.

"Τα αποτελέσματα είναι καλύτερα από ό,τι θα περίμενε κανείς... οι εκτιμήσεις ήταν για απόδοση 4,3-4,5%. Το ποσό που άντλησε ήταν επίσης μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν" δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Διαχείρησης Διαθέσιμων της Beta Χρηματιστηριακή, Κώστας Μπούκας. "Η επιτυχής ολοκλήρωση της δημοπρασίας είναι μια ανάσα για τους επόμενους μήνες, τόσο για το οικονομικό επιτελείο, όσο και για τις τράπεζες. Το αποτέλεσμα θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των προθεσμιακών καταθέσεων", πρόσθεσε.

"Δεδομένων των συνθηκών, τα πράγματα φαίνεται να πήγαν αρκετά καλά. Με την τωρινή αξιολόγηση junk στα ομόλογά της, είναι φυσικό που η Ελλάδα έπρεπε να πληρώσει περισσότερα από ό,τι στην προηγούμενη δημοπρασία. Πιστεύω ότι, εάν η Ελλάδα πετύχει το στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα, θα μπορούσαν να πουλήσουν ομόλογο διάρκειας πολλών ετών την επόμενη άνοιξη", τόνισε ο Jens Oliver Niklasch, αναλυτής ομολόγων στην LBBW.

"Η ζήτηση υπήρξε πάλι σχετικά υγιής, αν και ο συντελεστής κάλυψης ήταν χαμηλότερος από την προηγούμενη δημοπρασία τον Απρίλιο, ενώ η απόδοση ανέβηκε. Αντίστοιχα με τη δημοπρασία της περασμένης εβδομάδας, η σημερινή δεν μας λέει πολλά. Το δίκτυ ασφαλείας υπάρχει, που σημαίνει ότι η πιθανότητα χρεοκοπίας βραχυπρόθεσμα παραμένει χαμηλή και η μεγάλη πρόκληση θα είναι να πουληθούν ομόλογα που λήγουν μετά το 2012" επισήμανε ο Diego Iscaro, αναλυτής της IHS GLOBAL INSIGHT.

"Το να βλέπει κανείς αυτή την δημοπρασία να διαμορφώνεται μόλις πάνω από το 4% δεν μου προκαλεί ανησυχία. Είναι μια καλή δημοπρασία και δείχνει ότι λειτουργεί η αγορά των εντόκων γραμματίων. Αυτά τα πολύ μικρής ρευστότητας βραχυπρόθεσμα ομόλογα συνεχίζουν να φέρουν τόσο υψηλότερη απόδοση, άρα πάντα η Ελλάδα θα έχει αυτή η δυσκολία στο να πληρώνει αυτό που θα ήταν μια πιο λογική απόδοση στην αγορά των γραμματίων. Αφήνοντας ανοικτή την αγορά των γραμματίων και επιτρέποντας στους σημερινούς επενδυτές να μπαίνουν σε αυτές τις δημοπρασίες, γλιτώνουν πολύ κόπο και σημαίνει ότι δεν θα χρειαστούν τόσο μεγάλη προώθηση του χρόνου", σημείωσε ο Peter Chatwell, στρατηγικός αναλυτής της Credit Agricole.

"Είναι καλά τα αποτελέσματα. Είναι σαν την προηγούμενη δημοπρασία. Όλοι ευχαριστημένοι είναι, και οι επενδυτές και το ελληνικό Δημόσιο. Είναι πολύ νωρίς για νορμάλ εκδόσεις. Περιμένουμε τον Σεπτέμβρη, όποτε ξαναχρειαστούν (να αντλήσουν κεφάλαια), να είναι ακόμα χαμηλότερη (η απόδοση). Όσο προχωρά η εφαρμογή των μέτρων και πετυχαίνονται οι στόχοι, θα μειώνονται και οι αποδόσεις. Την περιμέναμε μεταξύ 4 και 4,20%", τόνισε ο Πέτρος Κουτσοριζος της Proton Bank.
Bookmark and Share