Προβλέψεις για μείωση έως 9% στα έσοδα από τον τουρισμό - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Προβλέψεις για μείωση έως 9% στα έσοδα από τον τουρισμό

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων η μείωση του ΦΠΑ στον τουρισμό (όπως και του Σπατόσημου) θα λειτουργήσει θεαματικά υπέρ της αύξησης του τουριστικού ρεύματος αλλά και των εσόδων της χώρας.

Νέα πτώση αναμένεται να καταγράψουν οι τουριστικές εισπράξεις η οποία θα κυμανθεί μεταξύ 7%-9%.
Αυτό...εκτιμά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και Α' αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Α. Ανδρεάδης, υπενθυμίζοντας ότι το 2009 τα έσοδα στον τουρισμό είχαν σημειώσει πτώση της τάξης του 12%.

Σε επίπεδο αφίξεων προβλέπει ότι θα υπάρξουν μικρές αποκλίσεις από τα περυσινά επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί στο -6,5%, και αυτά σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία τα έσοδα από τον τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική άνοδο σε σχέση με το 2009, ενώ και οι αφίξεις θα αυξηθούν κατά 3-4% σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Υποβάθμιση

Στη γειτονική Τουρκία, αναμένεται αύξηση των αφίξεων σε υψηλό διψήφιο ποσοστό μέχρι και 20%. Αναφερόμενος στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού ο πρόεδρος της ΠΟΞ αναφέρει ότι «εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να μη συνειδητοποιεί προς ποια κατεύθυνση πρέπει να επικεντρώσει τις λιγοστές δυνάμεις και πόρους της. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι τόσο η σημερινή πολιτική ηγεσία του τουρισμού όσο και η προηγούμενη, «κατάφερε» κάτι «σημαντικό»: Να υποτιμήσει το εξαγόμενο τουριστικό προϊόν της χώρας κατά περίπου 15% σε δύο χρόνια, με αποτέλεσμα η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ να συρρικνωθεί στο τέλος του 2010 σε ποσοστό κάτω του 15%, έναντι του 18% του ΑΕΠ το 2008.
Λουκέτα

Το 2010 έχει ήδη διαμορφωθεί, και σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, τουριστικές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να αλλάξουν χέρια ή να κλείσουν. Ωστόσο, τονίζει ότι το 2011 δεν έχει χαθεί και επισημαίνει την ανάγκη της άμεσης δημιουργίας επαγγελματικού φορέα προβολής διαφήμισης στο πλαίσιο του Maison de La France ή του Visit Britain. Επίσης, ζητά τη μείωση του ΦΠΑ στον τουρισμό (όπως και του Σπατοσήμου, που όπως εκτιμά, θα λειτουργήσει θεαματικά υπέρ της αύξησης του τουριστικού ρεύματος αλλά και των εσόδων της χώρας.
Αναφερόμενος στο πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για την άρση του cabotage, επισημαίνει ότι πρόκειται για μία «μη λειτουργική και άτολμη προσέγγιση. Επιβεβαιώνει την έλλειψη ξεκάθαρων στόχων και βούλησης από πλευράς της κυβέρνησης για πραγματική απελευθέρωση της αγοράς της κρουαζιέρας».Ημερησία.
Bookmark and Share