Γ. Παπανδρέου: Η αναδιανομή του πλούτου προϋπόθεση εξόδου από την κρίση - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Γ. Παπανδρέου: Η αναδιανομή του πλούτου προϋπόθεση εξόδου από την κρίση

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στον Πόρο, με προεδρεύοντα τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου και συντονιστή το...νομπελίστα οικονομολόγο κ. Τζόζεφ Στίγκλιτς. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα παγκόσμια οικονομικά ζητήματα. Αναγκαία προϋπόθεση για έξοδο από την κρίση είναι η αναδιανομή του πλούτου, αλλα και η διαφάνεια και η ενίσχυση των ελέγχων, δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου.


Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «για να βγούμε από τη σημερινή κρίση και ύφεση είναι απαραίτητες οι επενδύσεις».
Σχετικά με τα αίτια της κρίσης, έκανε λόγο για μεγάλη αδιαφάνεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου, ανισότητα που υπάρχει στον κόσμο και τεράστια συγκέντρωση εξουσίας και πλούτου στα χέρια λίγων.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι Έλληνες, γνωρίσαμε τελευταία πολύ καλά τις εξελίξεις τόσο σε ελληνικό όσο και διεθνές επίπεδο και οι εξελίξεις αυτές είναι αλληλεξαρτώμενες και, γι αυτό, "είναι απαραίτητο να τις παρακολουθούμε και να επηρεάζουμε τις διεθνείς εξελίξεις, στο μέτρο του δυνατού".
Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε επίσης ότι η επιβολή του φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, που είναι πρόταση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, συζητείται, ήδη, παγκοσμίως και γι αυτό "θα επιμείνουμε, αν θέλουμε να φέρουμε πόρους για επενδύσεις".
Νωρίς το βράδυ αρχίζει τις εργασίες του το 13ο Συμπόσιο της Σύμης, με τη συμμετοχή 25 διεθνών προσωπικοτήτων, μεταξύ των οποίων η υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον, ο Νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς, η πρώην υποψήφια Πρόεδρος της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ο καθηγητής Τζέιμς Γκαλμπρέιθ κ.α.
Bookmark and Share