Καινούργια μέτρα για το «κίνημα των αποδείξεων» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Καινούργια μέτρα για το «κίνημα των αποδείξεων»

Οι φόβοι για εξασθένιση του κινήματος των αποδείξεων στρέφει σε νέα μέτρα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Σε πρώτη φάση εξετάζουν την ενεργοποίηση του μέτρου της...συνυπευθυνότητας για τους καταναλωτές.
Ακόμα, η σκέψη για αύξηση των προστίμων, δεν φαίνεται να προχωράει, αφού αποτελεί ένα μέτρο που δεν ενδείκνυται κατά τους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου, καθώς κάθε χρόνο από το σύνολο των βεβαιωθέντων προστίμων εισπράττεται μόλις το 0,7%, ενώ δεν αποκλείουν οριστικά την ανάκληση της άδειας άσκησης επαγγέλματος έναντι όσων επαγγελματιών συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν
Σε δεύτερη φάση διερευνούν το διπλασιασμό του κινήτρου για αποδείξεις από επαγγελματίες με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, γιατροί, δικηγόροι κ.ά.), την αύξηση του μπόνους 10% για πρόσθετες αποδείξεις άνω των 15.000 ευρώ, κάλυψη κατά 100% του αφορολογήτου με αποδείξεις.. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς ο φορολογούμενος δικαιούται το αφορολόγητο ποσό των 12.000 ευρώ, εφόσον προσκομίζει τις νόμιμες αποδείξεις αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών.
Το ελάχιστο ύψος των αποδείξεων πρέπει να ανέρχεται στο 10% του ατομικού φορολογητέου εισοδήματός του, αν αυτό είναι μέχρι 12.000 ευρώ. Για εισόδημα μεγαλύτερο από 12.000 ευρώ το ελάχιστο ύψος των αποδείξεων υπολογίζεται στο 30% του δηλωθέντος εισοδήματος.
Για ατομικό εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών.Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν προσκομίσει το απαιτούμενο ποσό των αποδείξεων, τότε επί του ποσού που του υπολείπεται θα πληρώσει φόρο 10%. Όταν η αξία των αποδείξεων είναι μεγαλύτερη από το απαιτούμενο ποσό, τότε παρέχεται έκπτωση 10% από τον φόρο στην πλεονάζουσα διαφορά.Το ίδιο ισχύει και για οικογένειες των οποίων οι αποδείξεις θα ξεπερνούν τα 30.000 ευρώ.
Για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου η Εφορία δεν αναγνωρίζει τις αποδείξεις για δαπάνες: απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιών, εισιτηρίων, ενοικίων, τα έξοδα για γιατρούς, νοσήλια, ασφάλιστρα, τόκους στεγαστικών δανείων, φροντιστηρίων και αμοιβές για δικηγόρους.
Bookmark and Share