Το πρώτο έρχεται από τις πληροφορίες που “διέρρευσαν” στο τριήμερο συνέδριο της FED στο Jackson Hole του Wyoming των ΗΠΑ και το άλλο από τα κεντρικά γραφεία της Morgan Stanley.
Δύο αντικρουόμενα "μηνύματα" έκαναν την εμφάνισή τους τις τελευταίες ημέρες και τα δύο αφορούν την Ελλάδα. Το...πρώτο έρχεται από τις πληροφορίες που “διέρρευσαν” στο τριήμερο συνέδριο της FED στο Jackson Hole του Wyoming των ΗΠΑ και το άλλο από τα κεντρικά γραφεία της Morgan Stanley.
Και τα δύο μαζί -αν και με μία έννοια αντικρουόμενα- δίνουν τη δυνατότητα να καταλάβει κανείς το βάθος της αμηχανίας των αγορών, αλλά και των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στις υπερχρεωμένες οικονομίες όπως αυτές των PIIGS και ιδιαίτερα της Ελλάδας.
Το πρώτο αφορά τη στάση της ΕΚΤ στο θέμα της συνέχισης ή μη των μέτρων έκτακτης ανάγκης στο κομμάτι της χρηματοδότησης των τραπεζών. Στις συζητήσεις που έγιναν στο Jackson Hole έγινε φανερό ότι εκτός απροόπτου αυτή την εβδομάδα η ΕΚΤ θα αποφασίσει να επεκτείνει και πέραν του Οκτωβρίου τα μέτρα παροχής ρευστότητας χωρίς πλαφόν που ξεκίνησε μετά την κρίση του 2008.
Η διάσταση που είχε προκύψει στο διοικητικό της συμβούλιο με τους κ.κ. Βέμπερ και Τρισέ να βρίσκονται σε αντίθετα στρατόπεδα φαίνεται πως προσωρινά καταλήγει σε κοινής αποδοχής απόφαση για παράταση της νομισματικής χαλάρωσης τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2011. Δεν είναι όμως ακόμα σαφές αν αυτή η παράταση θα συνοδεύεται από αλλαγές στις προϋποθέσεις παροχής ρευστότητας, π.χ. υψηλότερο "Haircut" στα ομόλογα εγγύησης ή περιορισμό στο όριο αγοράς κρατικών ομολόγων ανά χώρα, κ.λπ.
Η απόφαση αυτή εφόσον επιβεβαιωθεί, έχει πίσω της την πρόβλεψη για επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Ε.Ε. και κυρίως έχει πίσω της την εκτίμηση για τις ισχυρές συνέπειες που θα έχει η επιστροφή της οικονομικής κάμψης στις ΗΠΑ στις εξαγωγικές οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως π.χ. η γερμανική.
Το δεύτερο μήνυμα προέρχεται από πρόσφατη έκθεση της Morgan Stanley μέσω της οποίας προειδοποιούνται οι πελάτες της να ετοιμαστούν για το σοβαρό ενδεχόμενο “οικονομικής καταστολής” (!) από τις κυβερνήσεις των υπερχρεωμένων χωρών των οποίων (σ.σ. οι πελάτες της) κατέχουν ομόλογα.
Το "σημείωμα" υποστηρίζει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμασθούν να αντιμετωπίσουν “financial oppression”, μια πραγματική απειλή απέναντι στην οποία οι τρέχουσες αποδόσεις παρέχουν μικρή προστασία, όπως τονίζουν από την MS...
Όπως αναφέρεται στο "Κεφάλαιο" (28/8), οι αναλυτές της M.S. υποστηρίζουν, ότι “το πότε και πόσο”, οι κάτοχοι ομολόγων, δηλαδή οι επενδυτές στους οποίους αναφέρεται, θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να συμμετάσχουν στο “κόστος” των δημοσιονομικών προβλημάτων (χρεών) των κρατών και των τραπεζών, είναι βασικά θέμα πολιτικών συσχετισμών.
Προς το παρόν το λογαριασμό πληρώνουν, οι φορολογούμενοι και οι εργαζόμενοι, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά αυτό δεν φτάνει.
Κάποια στιγμή θα χρειασθεί να πληρώσουν και οι κάτοχοι χρέους, είτε με την μορφή των κρατικών ομολόγων, είτε των τραπεζικών, είτε και των δύο μαζί και αυτό δεν θα αφορά μόνο την Ελλάδα...
Το ερώτημα κατά τους αναλυτές της M.S. δεν είναι "αν" θα υπάρξουν χρεοστάσια, αλλά το “πώς” θα γίνουν αυτά και αποδεικνύει τον ισχυρισμό της με μια λεπτομερή ανάλυση για το πως οι κυβερνήσεις θα υποχρεωθούν να μεταφέρουν ένα μέρος του κόστους αναχρηματοδότησης του δημόσιου (και ιδιωτικού) χρέους στους “επενδυτές”, θεσμικούς και μη.
Έτσι αν και η ΕΚΤ κατά τα φαινόμενα είναι έτοιμη να συνεχίσει ακόμα για ένα εξάμηνο την πολιτική της “ποσοτικής χαλάρωσης” που ευνοεί τόσο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα όσο και την “ομαλή” προώθηση του πακέτου των 110 δισ. ευρώ, εντούτοις οι αγορές κεφαλαίου έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για την “επόμενη μέρα” και το κόστος που αυτή θα φέρει σε όσους είναι “φορτωμένοι” με ελληνικά –και όχι μόνο– ομόλογα...
Εξ ού και το γεγονός ότι οι αγορές κεφαλαίου έχουν αρχίσει να προεξοφλούν αυτόν τον κίνδυνο στην τιμολόγηση των κρατικών ομολόγων. Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που έχουν αρχίσει και πάλι να αυξάνονται τα spreads των ελληνικών ομολόγων, όπως και των υπολοίπων χωρών των PIIGS.
Τα spreads των ελληνικών ομολόγων κινούνται και πάλι πάνω από το 9 – 9,5% και τα πορτογαλικά έχουν αποκτήσει βάση πλέον το 3,3 % και τα ιρλανδικά να ακολουθούν σε κοντινές αποστάσεις...
Πηγή capital.gr
Post Top Ad
Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010
Home
Unlabelled
Δύο "μηνύματα" για τα ελληνικά ομόλογα