ΕΕ: Μηδαμινή επίπτωση από το εμπάργκο σιτηρών - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

ΕΕ: Μηδαμινή επίπτωση από το εμπάργκο σιτηρών

Κάποιος να ενημερώσει τους εν Ελλάδι αλευροβιομήχανους που έσπευσαν να εκμεταλλευθούν το ρώσικο εμπάργκο ανακοινώνοντας αυξήσεις στις τιμές.
Καραγκιοζιλίκια για μια ακόμη φορά...

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαβεβαίωσε σήμερα ότι το εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών, το οποίο ετέθη σε ισχύ από την Κυριακή στη Ρωσία, θα έχει...«σχεδόν μηδενική» επίπτωση στις ευρωπαϊκές χώρες.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει λιγότερο από ένα εκατομμύριο τόνους σιτηρών από τη Ρωσία. Η εσωτερική παραγωγή σιτηρών της Ένωσης ανέρχεται σε 280 έως 300 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Η σύγκριση των αριθμών αυτών δείχνει ότι οι επιπτώσεις θα είναι ελάχιστες, σχεδόν ανύπαρκτες, σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή αγορά σιτηρών» δήλωσε ο Φρεντερίκ Βενσέν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Εξάλλου, ο ίδιος επεσήμανε ότι η Ε.Ε. διαθέτει μεγάλα αποθέματα σιτηρών. «Δεν υπάρχει καμία ανησυχία σε ό,τι αφορά στα αποθέματα σιτηρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση» επέμεινε.
Το εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών αποφασίσθηκε από τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να περιορίσει την αύξηση της τιμής που προκλήθηκε από την καταστροφή της συγκομιδής εξαιτίας του καύσωνα.
Το έκτακτο αυτό μέτρο θα εφαρμοσθεί από τις 15 Αυγούστου έως τις 31 Δεκεμβρίου και υπάρχει το ενδεχόμενο να επεκταθεί και πέραν αυτής της ημερομηνίας, ανάλογα με τα αποτελέσματα της συγκομιδής.
Η Ρωσία, τρίτη εξαγωγική δύναμη σιτηρών παγκοσμίως, έχει προβλέψει μείωση στα 60-65 εκατομμύρια τόνων της συγκομιδής των σιτηρών για το 2010, έναντι 97 εκατομμυρίων τόνων το 2009.
Το 2009, η χώρα είχε εξαγάγει 21,4 εκατομμύρια τόνους σιτηρών. Η ανακοίνωση του εμπάργκο προκάλεσε άνοδο των τιμών των σιτηρών στις διεθνείς αγορές.

1 σχόλιο:

  1. οποιος καλει τους αλευροβιομηχανους να κατεβασουν την τιμη κανοντας οικονομικη αναλυση μαλιστα για τις εξελιξεις των τιμων στην παγκοσμια αγορα των σιτηρων ας κανει την δικη του αλευροβιομηχανια χωρις λεφτα με δανεια αφου θα ειναι πιο φτηνος οποτε θα παρει συσσωμη την ελληνικη αγορα και η επενδυση του θα ειναι ακρως πετυχημενη .Ετσι θα σταματησει να γραφει ασυναρτησιες στα blogs και θα δουμε τι απιδια πιανει ο σακος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share