Οι περικοπές δαπανών σώζουν την παρτίδα.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Οι περικοπές δαπανών σώζουν την παρτίδα..

Εντός των πλαισίων του μνημονίου διατηρούν οι δαπάνες τον κρατικό προϋπολογισμό. Αντιθέτως τα έσοδα υπονομεύουν την καλή εκτέλεσή του. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια που ο κρατικός προϋπολογισμός σώζεται χάρη στις δαπάνες.

Το «μαξιλάρι» των 4 δισ. ευρώ που έχει δημιουργηθεί από τις περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων στο...Δημόσιο αλλά και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων περιόρισε την «τρύπα» των εσόδων στα κρατικά ταμεία, η οποία στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2010 φτάνει τα 2,6 δισ. ευρώ.
Βέβαια, στο Υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για μικρότερη υστέρηση που δεν ξεπερνά τα 772 εκατ. ευρώ. Τα προσωρινά στοιχεία του Υπουργείου δείχνουν έσοδα 28,667 δισ. ευρώ στο επτάμηνο. Υποστηρίζεται ότι στόχος ήταν να εισπραχθούν 29,439 δισ. ευρώ. Έτσι η απόκλιση στα έσοδα είναι μικρότερη και αποδίδεται κυρίως στον αργό ρυθμό εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων, αλλά και στο γεγονός ότι το Υπουργείο δεν έχει εισπράξει ακόμη τους φόρους στα ακίνητα, ΕΤΑΚ 2009 και ΦΜΑΠ 2010.
Στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου η αύξηση των εσόδων είναι μόλις 4,1%· η υστέρηση (αν γίνει αναγωγή στον ετήσιο στόχο) θα υπερβεί τα 2,6 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις ανέρχονται σε 28,667 δισ. ευρώ τις οποίες όμως θα έπρεπε να είχε «πιάσει» ένα μήνα νωρίτερα το Υπουργείο Οικονομικών (!) για να μην παρεκκλίνει από το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής (συνολικές εισπράξεις 55,124 δισ. ευρώ). Έως το τέλος του έτους υπολείπονται ακόμη εισπράξεις 26,4 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι τα έσοδα που θα πρέπει να συγκεντρώνονται σε μηνιαία βάση στα δημόσια ταμεία επιβάλλεται να φτάνουν τα 5,28 δισ. ευρώ σε μέσα επίπεδα.
Τον Ιούλιο τα έσοδα κατακρημνίστηκαν, αφού υποχώρησαν κατά 9%. Αν οι δαπάνες δεν ανέκοπταν τον κατήφορο, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για τον προϋπολογισμό και ιδιαίτερα για την πορεία του ελλείμματος. Να σημειωθεί ότι τα έσοδα ήταν ένα από τα θέματα για τα οποία ανησύχησε ιδιαίτερα η τρόικα, στον πρόσφατο έλεγχο που έκανε για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου. Το κλιμάκιο διαπίστωσε ότι, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, τα έσοδα υστερούν σημαντικά, κάτι που μεγάλωσε τους φόβους των μελών του όσον αφορά την επίτευξη των στόχων το 2011.
Τόσο η κυβέρνηση, όσο και η τρόικα γνωρίζουν καλά ότι το επόμενο έτος οι δαπάνες δεν θα μειωθούν με τους ίδιους ρυθμούς. Για το λόγο αυτό ζήτησαν από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να οργανωθεί καλύτερα ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός και να εισπραχθούν παλαιές οφειλές που υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν.
Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει τώρα, πιθανότατα το 2011 τα έσοδα να χρειαστεί να... σώσουν τις δαπάνες και κατ’ επέκταση τον προϋπολογισμό. Στο παραπάνω επτάμηνο οι δαπάνες υποχώρησαν κατά 10% βοηθώντας στη μείωση του ελλείμματος, αφού ήταν χαμηλότερες κατά 4,2 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (37,8 δισ. ευρώ από 42 δισ. ευρώ).
Το «μαξιλάρι» ασφαλείας στις δαπάνες μόνο από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, φτάνει τα 1,9 δισ. ευρώ στο επτάμηνο. Επίσης, οι πρωτογενείς δαπάνες υποχώρησαν κατά 12,6%, όταν ο ετήσιος στόχος είναι να μειωθούν κατά 5,8%.
Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζεται μειωμένο κατά 39,7% στο επτάμηνο, οριακά καλύτερα από τον ετήσιο στόχο μείωσης κατά 39,5%. Στη μείωση του ελλείμματος συνέβαλαν και οι εξελίξεις στα έσοδα και τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Τα έσοδα στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2010 σημείωσαν αύξηση μόλις κατά 23,5% αντί της προβλεπόμενης 59,6% σε ετήσια βάση. Γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τα ποσά που πήρε η Ελλάδα από τα διαρθρωτικά ταμεία να φτάνουν μόλις τα 1,27 δισ. ευρώ και να είναι εξαιρετικά λίγα για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Στην υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης συντελούν και οι δαπάνες του ΠΔΕ οι οποίες στο επτάμηνο είναι μειωμένες κατά 36,3% αντί πρόβλεψης για μείωση 4% στο σύνολο του έτους.
Bookmark and Share