''Η φορολογική ακρίβεια ακυρώνει τις προσπάθειες του ελληνικού εμπορίου για μείωση των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά'' δήλωνει ο...πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης σχολιάζοντας την πορεία του πληθωρισμού.
Ο κ. Κορκίδης στη δήλωσή του ανέφερε ότι: η επιβολή υπερβολικών αυξήσεων στους έμμεσους φόρους εκτίναξε τον πληθωρισμό τον Ιούλιο στο 5,5% και μας γύρισε πίσω 13 χρόνια στα αντίστοιχα επίπεδα του Αυγούστου του 1997 και σημειώνει ότι τόσο οι «φορολογικές αυξήσεις» που πέρασαν στην αγορά, όσο και αυτές που πρόκειται να επιβαρύνουν τον καταναλωτή μέχρι τέλος του έτους, ακυρώνουν δυστυχώς την κοινωνική υπεύθυνη και ειλικρινή προσπάθεια όλων των εμπόρων να μειώσουν τις τιμές και επιπλέον διαμορφώνουν στην αγορά ένα καθεστώς «φορολογικής ακρίβειας».
"Η αύξηση του τιμαρίθμου, ειδικά σε μια περίοδο εκπτώσεων που χαρακτηρίστηκε από μεγάλα ποσοστά μείωσης τιμών, θα πρέπει να προβληματίσει το οικονομικό επιτελείο και κυρίως τους ειδικούς ελεγκτές της Τρόικας, στο βαθμό που η αρχική εκτίμησή τους για 1,9% έχει ήδη τριπλασιαστεί.
Η μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή από 0,6% πέρυσι τον Ιούλιο και 2,4% φέτος τον Ιανουάριο, ανήλθε τον Ιούλιο στο 5,5% δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η απότομη αύξηση του πληθωρισμού προκαλεί τις παρακάτω παρενέργειες:
Ακυρώνει την μείωση των τιμών βασικών αγαθών
Παγώνει την αγορά και αυξάνει τα λουκέτα
Επιδεινώνει την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών
Στερεί πραγματικό εισόδημα από τον καταναλωτή
Απορροφά την καχεκτική ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια του ελληνικού εμπορίου για μείωση των τιμών σε πολλά καταναλωτικά αγαθά απεικονίζεται ξεκάθαρα στους πρόσφατους πίνακες των ετήσιων και μηνιαίων μεταβολών του δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής αρχής.
Αρνητικά πρόσημα παρατηρούνται στην ένδυση και υπόδηση με μείωση των τιμών της τάξης του -7,5%, στα διαρκή αγαθά και είδη νοικοκυριού (-2,3%), στα είδη διατροφής - λαχανικά και φρούτα (-2%), ενώ πολλά άλλα βασικά αγαθά έχουν σχεδόν μηδενική μεταβολή.
Οι μεγάλες επιβαρύνσεις στον μέσο πληθωρισμό προέρχονται από τα καύσιμα (39%), από τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό (16%-19%), από τα τέλη κυκλοφορίας (29%), από τις μεταφορές (18%), από τα ασφάλιστρα (11%), από την κινητή τηλεφωνία (10%), από λογαριασμούς ΔΕΚΟ (7%), από περίθαλψη (7%), από εστίαση (3,5%), από δίδακτρα (3%) και από άλλα αγαθά και υπηρεσίες (4%).
Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω ποσοστά, τουλάχιστον 4 από τις 5,5 μονάδες του τρέχοντος πληθωρισμού οφείλονται στην έμμεση φορολογία που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα, από το μνημόνιο και όπως διαφαίνεται θα υπάρξει και συνέχεια.
Ενδεχομένως όμως οι αστοχίες της Τρόικας στην πρόβλεψη της εκτίναξης του πληθωρισμού να θέτουν επιτακτικά την ανάγκη του επαναπροσδιορισμού των δεδομένων βάσει των οποίων προέκυψαν οι αρχικές στοχοθετήσεις του Μνημονίου.
Η ΕΣΕΕ ζητά για πολλοστή φορά από όλα τα αρμόδια υπουργεία, να εξετάζουν πριν την εφαρμογή των μέτρων, την εφικτή προσαρμογή τους στις ιδιαιτερότητες της ασθενικής οικονομίας μας, αλλά κυρίως να τολμούν την έγκαιρη αναθεώρηση λανθασμένων στόχων, πριν είναι πολύ αργά για την ελληνική αγορά και τις εμπορικές επιχειρήσεις"' όπως αναφέρει ο κ.Κορκίδης
Post Top Ad
Τρίτη 10 Αυγούστου 2010
Home
Unlabelled
Oι 4 από τις 5,5 μονάδες του πληθωρισμού οφείλονται στην έμμεση φορολογία..