Την καλύτερη χρονιά της τελευταίας 20ετίας διανύει φέτος η ελληνική παραγωγή κρασιού σύμφωνα με την Ένωση Οίνοι Β. Ελλάδας, η οποία βρίσκεται σε διερεύνηση για είσοδο του εμφιαλωμένου σε νέες... αγορές, ενώ ταυτόχρονα αναζητά και νέες συνέργιες, τόσο με τον κλάδο της εστίασης, όσο και με άλλους φορείς, που προωθούν προγράμματα σχετικά με τη γαστρονομία και οινογνωσία της χώρας μας.
Τα φετινά σταφύλια είναι υγιή, ώριμα και εκφραστικά, τόσο σε επίπεδο αρώματος όσο και γεύσης, τόνισαν τα μέλη της ένωσης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η φετινή παραγωγή κρασιού αναμένεται μειωμένη στη χώρα μας σε ποσοστό 20%-30%, στα 300 εκατ. λίτρα, έναντι της αντίστοιχης περσινής χρονιάς. Επισημαίνεται ότι η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Β. Ελλάδας, με τον διακριτικό τίτλο «Οίνοι Β. Ελλάδας», που απαρτίζεται από 39 μέλη, συμμετέχει σε ποσοστό 20% στον όγκο της συνολικής παραγωγής στη χώρα μας και σε 40% στο εμφιαλωμένο.
Σε επίπεδο εξαγωγών η Ελλάδα σε ετήσια βάση «στέλνει» εκτός συνόρων το 10%-12% της παραγωγής της, ήτοι 25-30 εκατ. λίτρα, και μάλιστα σε εμφιαλωμένη μορφή στο 99%, ενώ συμμετέχει με ποσοστό ίσως και μικρότερο του 0,5% στον παγκόσμιο ιστό, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της ένωσης, Γεώργιος Τσάνταλης. Στο στόχαστρο της ένωσης, βρίσκονται κυρίως, οι αγορές των Καναδά, Βόρειας Αμερικής, Ρωσίας, Κίνας, Ελβετίας και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η είσοδος του ελληνικού οίνου βρίσκει «κλειστές πόρτες» τα τελευταία χρόνια.
Μεταξύ άλλων ο κ. Τσάνταλης υπογράμμισε ότι ο ανταγωνισμός είναι φοβερά οξύς στο εξωτερικό, και σημείωσε ωστόσο, ότι τα ελληνικά κρασιά έχουν αποκτήσει καλή φήμη, τόσο για τη γεύση τους όσο και για την ποιότητά τους. Αναφορικά με το χύμα κρασί, ο πρόεδρος της ένωσης, Ιωάννης Βογιατζής, κάλεσε τους καταναλωτές να το αποφεύγουν, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, πόσο μάλλον να εγγυηθεί για την ποιότητά του». Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε, ότι υπάρχουν ελληνικά εμφιαλωμένα κρασιά, τιμής 7 ευρώ και 10 ευρώ, που είναι επώνυμα, ποιοτικά και διασφαλίζουν τον καταναλωτή.
Για το θέμα του χύμα κρασιού το επίτιμο μέλος της ένωσης, Γιάννης Μπουτάρης, ανέφερε χαρακτηριστικά «είναι μεγάλο ψέμα ο μύθος του αγνού χωρικού κρασιού» και στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι η κατανάλωσή του είναι άκρως επικίνδυνη για τον καταναλωτή. Μάλιστα, για το χύμα τσίπουρο ανέφερε χαρακτηριστικά την έκφραση, «μάνα μου τα λουλούδια σου».
Ο κ. Μπουτάρης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι μόνο η λελογισμένη κατανάλωση κρασιού οδηγεί στην ευτυχία και τονίζοντας ότι ήδη επιτροπή στο υπουργείο Πολιτισμού σκέφτεται τρόπους για να περάσει στο εξωτερικό το τρίπτυχο κρασί, τουρισμός και πολιτισμός, η Θεσσαλονίκη θα πρέπει να καταστεί Διεθνής πόλη κρασιού και γαστρονομίας. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι προωθείται η δημιουργία ενός Portal, μέσω της ψηφιακής σύγκλισης και Project ύψους 2 εκατ.ευρώ, με στόχο να προωθηθούν με μεγαλύτερη ένταση οι δρόμοι του κρασιού.
Η οικονομική κρίση οδήγησε σε μείωση τιμών
Η κατανάλωση στη χώρα μας έχει μειωθεί σε ποσοστό από 5% έως και 30% και οι τζίροι των εταιριών καταγράφουν μεγαλύτερη πτώση, τόνισε ο κ. Τσάνταλης, προσθέτοντας ότι οι οινοποιοί «αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε μειώσεις από 5% μέχρι και 20% τα τελευταία δύο με τρία χρόνια», λόγω της οικονομικής κρίσης. Από την πλευρά του ο κ. Βογιατζής ανέφερε ότι από την οικονομική κρίση πλήττονται κυρίως οι νέες εταιρίες του κλάδου, ενώ σε ανεκτά επίπεδα, καλύτερα από τις άλλες, βρίσκονται αυτές που προωθούν κρασιά στην τιμή του 7 ευρώ και 10 ευρώ. Πάντως, όπως διευκρίνισε, ακόμα η έννοια του "λουκέτου" δεν έχει χτυπήσει ακόμα τον κλάδο.
Post Top Ad
Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010
Home
Unlabelled
Την καλύτερη χρονιά της 20ετίας διανύει η ελληνική παραγωγή οίνου