Το ΣΔΟΕ έχει στην κατοχή του τα στοιχεία της πλειονότητας των καταθετών που έβγαλαν τα λεφτά τους εν μέσω κρίσης σε τράπεζες του εξωτερικού.
Τελεσίγραφο 25 ημερών στέλνει στους μεγαλοκαταθέτες που έβγαλαν τα λεφτά τους εν μέσω κρίσης σε τράπεζες του εξωτερικού το υπουργείο Οικονομικών.
Το ΣΔΟΕ έχει στην κατοχή του τα στοιχεία της πλειοψηφίας των καταθετών με την έρευνα σε πλήρη εξέλιξη και...αν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου δεν κάνουν χρήση των ευνοϊκών κινήτρων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, θα αρχίσει το... κυνηγητό. Σε περίπτωση που δεν είναι σε θέση να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους με βάση τα εισοδήματά τους, κινδυνεύουν να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης ακόμη και για διακίνηση "μαύρου" χρήματος.
Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι οι εκροές καταθέσεων εντός του τρέχοντος έτους φτάνουν τα 25 δισ. ευρώ.
Με δεδομένο πως η ρύθμιση προβλέπει την καταβολή φόρου 5% αν τα χρήματα επιστρέψουν στην Ελλάδα και 8% αν παραμείνουν στο εξωτερικό, με παράλληλη απαλλαγή από τον έλεγχο του "πόθεν έσχες", το Δημόσιο προσβλέπει σε έσοδα που μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και το 1 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣΔΟΕ έχει ήδη στα χέρια του στοιχεία για τους Ελληνες μεγαλοκαταθέτες του Λίχτενσταϊν, ενώ περιμένει να λάβει στοιχεία και για όσους διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στη Γενεύη, ύστερα από το αίτημα που έχει υποβάλει το υπουργείο Οικονομικών στις ελβετικές αρχές.
Το CD ROM
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ΣΔΟΕ έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις για τον τρόπο απόκτησης από τη χώρα μας των ελληνικών ονομάτων που περιέχονται στο περίφημο CD ROM με τους μεγαλοκαταθέτες στην ελβετική τράπεζα UBS που είχε κλέψει Γάλλος εργαζόμενος στην τράπεζα της Ελβετίας και το είχε πουλήσει έναντι μεγάλης αμοιβής στις γερμανικές και γαλλικές αρχές.
Στο υπουργείο περιμένουν να δουν πόσοι θα εκμεταλλευτούν τα ευνοϊκά κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.
Αν δεν το πράξουν, "θα ελεγχθεί ένας ένας για το πόθεν έσχες", λένε χαρακτηριστικά στο ΣΔΟΕ.
Οσοι έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό και μπορούν να δικαιολογήσουν ότι προέρχονται από νόμιμες δραστηριότητες και έχουν φορολογηθεί, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα.
Αν, όμως, τα κεφάλαια είναι προϊόν φοροδιαφυγής ή παράνομου πλουτισμού, τότε κινδυνεύουν να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης ακόμη και για διακίνηση "μαύρου" χρήματος.
Το ΣΔΟΕ και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προετοιμάζονται για εκτεταμένους ελέγχους "πόθεν έσχες" και διασταυρώσεις σε εισοδήματα, περιουσιακά στοιχεία και στις καταθέσεις που διατηρούν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο μικροσκόπιο των φοροελεγκτών θα βρεθούν τα εμβάσματα και τα ποσά που έχουν μεταφερθεί από τις αρχές του έτους σε τράπεζες της αλλοδαπής.
Ηδη έχουν συγκεντρωθεί σημαντικά στοιχεία για κατοίκους που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα και έχουν τεράστιες καταθέσεις στο εξωτερικό. Η λίστα που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει ονόματα γιατρών, δικηγόρων, επιχειρηματιών, πλοιοκτητών κ.λπ. και ποσά καταθέσεων ανά τραπεζικό λογαριασμό και προέρχεται από συνεργασία των ελληνικών αρχών με αντίστοιχες των χωρών στις οποίες διατηρούνται οι καταθέσεις.
Σε πρώτη φάση ο έλεγχος θα επικεντρωθεί στους φορολογούμενους που δεν έχουν δηλώσει στην Εφορία τους τόκους που απέκτησαν, οι οποίοι αποτελούν εισόδημα και φορολογούνται.
Ελεγχος σε βάθος
Στη συνέχεια, ο έλεγχος θα προχωρήσει σε βάθος προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα κεφάλαια των καταθέσεων καλύπτονται από τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί τα τελευταία χρόνια.
Ποσά τα οποία οι καταθέτες δεν θα είναι σε θέση να δικαιολογήσουν με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματά τους θα θεωρηθούν ως αδήλωτα εισοδήματα και θα φορολογηθούν αναδρομικά από τον χρόνο κατάθεσής τους στις τράπεζες. Οι καταθέτες θα υποχρεωθούν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους, προσαυξήσεις και υπέρογκα πρόστιμα. Παράλληλα θα γίνει έλεγχος και για τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία (αυτοκίνητα, σκάφη, ακίνητα κ.λπ.) που έχουν στην Ελλάδα οι καταθέτες του εξωτερικού.
Post Top Ad
Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010
Home
Unlabelled
Διορία 25 ημερών για επαναπατρισμό των κεφαλαίων