Στη φυλακή για φοροδιαφυγή ποσού πάνω από 70.000 ευρώ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Στη φυλακή για φοροδιαφυγή ποσού πάνω από 70.000 ευρώ

Πιο εύκολα θα περνούν την... πόρτα της φυλακής όσοι συλλαμβάνονται να φοροδιαφεύγουν.

Οπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Οικονομικών Δημ. Κουσελάς, η κυβέρνηση προτίθεται να...χαμηλώσει το ποσό πάνω από το οποίο η φοροδιαφυγή θεωρείται κακούργημα. Το όριο αυτό ανέρχεται σήμερα σε 150.000 ευρώ και εξετάζεται να διαμορφωθεί στις 70.000 ευρώ, ενώ ανάλογη θα είναι και η μείωση που θα αφορά τις περιπτώσεις απόκρυψης του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία:

Για την παράλειψη υποβολής ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος προβλέπεται ποινή κάθειρξης μέχρι 10 ετών, εφόσον ο φόρος που δεν αποδόθηκε υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.
Για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ προβλέπεται αντίστοιχα ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους, εφόσον το προς απόδοση ποσό υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ, ενώ με κάθειρξη μέχρι 10 ετών τιμωρούνται όσοι δεν απέδωσαν φόρο που υπερβαίνει τις 75.000 ευρώ.Τα όρια αυτά θα χαμηλώσουν, ενώ η φορολογική δικαιοσύνη θα λειτουργεί παράλληλα με την ποινική δικαιοσύνη. Οπως ανέφερε ο κ. Κουσελάς "όταν κάποιος συλλαμβάνεται να έχει πλαστά και εικονικά τιμολόγια θα πηγαίνει την ίδια στιγμή στον Εισαγγελέα και δεν θα περιμένει η μια δίκη την άλλη".

Το οικονομικό επιτελείο θέλει να στείλει σαφές μήνυμα ότι η "κόκκινη" γραμμή που βάζει στο παρελθόν, με τη νέα περαίωση και τη νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμών χρεών θα είναι οριστική και από το επόμενο έτος σφίγγει τον κλοιό γύρω απ' όσους φοροδιαφεύγουν.

Η περαίωση
Εξάλλου τα "χαρτιά του" για τη νέα περαίωση - σκούπα των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της τελευταίας δεκαετίας ανοίγει αύριο το οικονομικό επιτελείο με τους εμπλεκόμενους φορείς να καταθέτουν τις προτάσεις τους σε ανοικτή διαβούλευση στο υπουργείο Οικονομικών.

Ηδη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Η. Πλασκοβίτης, έστειλε προς το ΣΕΒ, τη ΓΣΕΒΕΕ, την ΕΣΕΕ, την ΠΟΕ- Δ.Ο.Υ., την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, το ΟΕΕ, το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών και την ΠΟΦΕΕ, επιστολή με την οποία τους καλεί αύριο σε διαβούλευση για τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις.

Το σχέδιο της νέας ρύθμισης που επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αφορά τα εξής:

Το όριο των ακαθάριστων εσόδων θα διαμορφωθεί πολύ πάνω από τα 9 εκατ. ευρώ, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις να υπαχθούν στην περαίωση και να κλείσουν οριστικά τους "ανοιχτούς λογαριασμούς" με την Εφορία. Από την περαίωση θα εξαιρεθούν τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, εισηγμένες επιχειρήσεις και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Στη ρύθμιση θα υπαχθούν φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια. Θα εξαιρεθούν υποθέσεις που συζητούνται στα διοικητικά εφετεία ή το Συμβούλιο της Επικρατείας. Συνολικά οι φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια ανέρχονται σε 168.000. Εντός της ρύθμισης και οι υποθέσεις πλαστών και εικονικών στοιχείων (μόνο για τους λήπτες) με καταβολή έξτρα φόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share