Σύμφωνα με μελέτη της Shell στο κοίτασμα της Ν. Καβάλας μπορεί να αποθηκευθεί αέριο σε ποσότητα τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριου κυβικών.
Χρειάστηκε τουλάχιστον μια δεκαετία συζητήσεων για την προοπτική δημιουργίας αποθηκευτικών χώρων στις ανενεργές γεωτρήσεις του Νότιου Πρίνου, μέχρι το θέμα να μπει και...επισήμως στην ατζέντα της πολιτικής ηγεσίας.
Κι όσοι αναρωτούνται ποια ήταν η συγκυρία που έκανε τα εμπλεκόμενα μέρη, ΡΑΕ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ και Ενεργειακή Αιγαίου να καθίσουν στο τραπέζι την περασμένη Παρασκευή, υπό τον υφυπ. ΠΕΚΑ Ι. Μανιάτη, η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός πως γίνεται όλο και πιο σαφές ότι ο Νότιος Πρίνος έχει τις προϋποθέσεις για να μετατραπεί σε αποθήκη.
Είναι λοιπόν δυνατή η υλοποίηση του έργου ; Και ποιες οι εκκρεμότητες που θα κληθεί να επιλύσει η επιτροπή στην οποία ανέθεσε ο υφ. Ενέργειας Ι. Μανιάτης να του έχει παρουσιάσει εναλλακτικά σενάρια υλοποίησης της επένδυσης εντός του προσεχούς 15νθημέρου ;
Τα νομικά εμπόδια
Καταρχήν οι εκκρεμότητες είναι νομικές καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο υπόγειας αποθήκευσης φ. αερίου στην Ελλάδα και αφετέρου οι αμιγώς επιχειρηματικές, που είναι και οι κυριότερες. Στο πρώτο σκέλος, η Ενεργειακή Αιγαίου διαθέτει μόνο άδεια για έρευνα & εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο συγκεκριμένο κοίτασμα της Νοτίου Καβάλας, αλλά όχι και άδεια αποθήκευσης. Γι’ αυτό και στους προσεχείς της σχεδιασμούς είναι η μετατροπή της άδειας εκμετάλλευσης σε άδεια αποθήκευσης σύμφωνα με το άρθρο 17 του νόμου 3428/2005. Εξάλλου, όπως λέει και ο επικεφαλής της Μαθιός Ρήγας στη Βρετανία η νομοθεσία προβλέπει ότι άδειες αποθήκευσης δίνονται μόνο σε εταιρείες που έχουν άδειες παραγωγής (crown estate).
Το επιχειρηματικό σκέλος
Το κυριότερο όμως ζήτημα αφορά στη σύσταση του επιχειρηματικού σχήματος που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας την επένδυση. Αν και το είδος του σχήματος θα προκύψει από το πόρισμα της επιτροπής, εντούτοις, το έργο έχει συζητηθεί εκτενώς με την ΔΕΣΦΑ και δεν είναι απίθανη η από κοινού σύσταση εταιρείας με την Ενεργειακή Αιγαίου που θα προβεί στην επένδυση και εκμετάλλευση του έργου. Επίσης στο έργο θα μπορούσαν εν δυνάμει να συμμετέχουν και άλλοι φορείς από την Ελλάδα η το εξωτερικό δημιουργώντας μια ενεργειακή πύλη για την ευρύτερη περιοχή. Σημειωτέον ότι από τον Ιούνιο, οπότε και τέθηκε το θέμα στο τραπέζι, η Εν. Αιγαίου ξεκίνησε διαβουλεύσεις με τον ΔΕΣΦΑ για μακροχρόνια μίσθωση μέρους της αποθηκευτικής ικανότητας του κοιτάσματος της Ν.Καβάλας ως στρατηγικό απόθεμα για τη χώρα.
"Η επένδυση αποσκοπεί στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας, ο συγκεκριμένος χώρος είναι μια δημόσια περιουσία που έχει εκχωρηθεί ως το 2014, γι' αυτό κι η όποια παρέμβαση αφενός θα πρέπει να αξιοποιήσει τους εργαζόμενους της περιοχής, αφετέρου να γίνει με διαφάνεια και συμβατότητα με το Κοινοτικό Δίκαιο", σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη που θα παρουσιάσει το πόρισμα της επιτροπής στα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής.
Τα χαρακτηριστικά του έργου
Εκτιμάται ότι η γεωλογία του κοιτάσματος, το μέγεθος του, η τοποθεσία του, καθώς και οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις, καθιστούν το κοίτασμα της Νότιας Καβάλας ιδανικό για την αποθήκευση φυσικού αερίου (UGS).
Σύμφωνα με μελέτη της Shell στο κοίτασμα της Ν. Καβάλας μπορεί να αποθηκευθεί αέριο σε ποσότητα τουλάχιστον ίση με την αρχική (περίπου 1 δισεκατομμύριο κυβικά) από το οποίο 300-400 εκατομμύρια κυβικά θα αποτελούν το αέριο βάσης ενώ 600-700 εκατομμύρια κυβικά το διαθέσιμο αέριο για αποθήκευση. Από την πλευρά της η Ενεργειακή Αιγαίου έχει εκπονήσει σε συνεργασία με την TECHNIP προμελέτη για την κοστολόγηση του έργου με δυνατότητα εισπίεσης 3 εκατομμυρίων κυβικών /ημερησίως και παροχής 4 εκατομμυρίων κυβικών για 90 ημέρες. Σημειώνεται ότι η ανωτέρω παροχή καλύπτει το 40% της συνολικής ημερήσιας κατανάλωσης της Ελλάδας, δύο φορές ανά έτος. Κατ' αυτόν τον τρόπο θα λειτουργήσει ενισχυτικά της Ρεβυθούσας, που διαθέτει μικρότερους αποθηκετικούς χώρους (για 70 εκατ. κ.μ.), αν και επειδή ανεφοδιάζεται συνεχώς έχει τη δυνατότητα αδιάλειπτης παροχής φυσικού αερίου. Με βάση τα παραπάνω έχει σχεδιαστεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα, εκτιμώμενου ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο διασφαλίζει άμεσα 300 θέσεις εργασίας. Με βάση τα παγκόσμια μεγέθη, η Νότια Καβάλα θα αντιπροσωπεύει ένα συγκρότημα αποθήκευσης μεσαίου μεγέθους
Post Top Ad
Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010
Home
Unlabelled
Επιτάχυνση διαδικασιών για τη δημιουργία υπόγειας αποθήκης αερίου στη Ν. Καβάλα