"Τα νοικοκυριά των ΗΠΑ και της Ελλάδας πληρώνουν την κρίση" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

"Τα νοικοκυριά των ΗΠΑ και της Ελλάδας πληρώνουν την κρίση"

γράφουν οι Financial Times:

"Ο πλούτος των νοικοκυριών παγκοσμίως δεν έχει ακόμη ανακάμψει από τις ζημίες της τελευταίας τριετίας, οι οποίες έπληξαν περισσότερο τους κατοίκους των πλέον ανεπτυγμένων οικονομιών και ειδικότερα των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με έρευνα της...Allianz, ο αντίκτυπος της κρίσης στην κατανομή του ιδιωτικού πλούτου σε όλο τον κόσμο είναι σημαντικός.
Τα βασικότερα συμπεράσματα της έρευνας είναι πως μειώθηκαν δραματικά οι καταθέσεις των νοικοκυριών στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα… η σύγκλιση του επιπέδου πλούτου ανάμεσα στις φτωχότερες και τις πλουσιότερες χώρες επιταχύνθηκε.

Οι αλλαγές αυτές ενδέχεται να ορίσουν και τις μελλοντικές οικονομικές τάσεις, με τον ρυθμό της ανάπτυξης στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα να επιβραδύνεται, καθώς οι καταναλωτές θα κάνουν περισσότερη οικονομία.

Τα συμπεράσματα της έρευνας αποδεικνύουν πως η διεθνής οικονομία οδηγήθηκε από την αναστάτωση των αγορών κατά το 2007, στην κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008 και τελικά στην παγκόσμια οικονομική κρίση που ακολούθησε.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η Allianz σε 50 χώρες, το σύνολο των καταθέσεων των ιδιωτών παγκοσμίως -που ανήλθε στα 82,23 τρισ. ευρώ στα τέλη του 2009- βρίσκεται ακόμη σε επίπεδα κατώτερα από τα υψηλά του 2007, και μάλιστα σε ποσοστό 4%.

Τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα, καθώς σημαντικό κομμάτι του χαρτοφυλακίου τους αντιστοιχούσε σε μετοχές. Αντιθέτως, οι πιο συντηρητικοί Γερμανοί επενδυτές είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται στα προ της κρίσης επίπεδα, γεγονός που οφείλεται στο μεγαλύτερο ποσοστό αποταμίευσης των γερμανικών νοικοκυριών και στη διστακτικότητά τους να τοποθετούνται στα χρηματιστήρια.

Ακόμη και σε επίπεδο μακροπρόθεσμης προοπτικής, τα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά για τους αποταμιευτές. Σύμφωνα με την έκθεση της Allianz, παγκοσμίως, από το 2001 τα κατά κεφαλήν χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν ετησίως κατά 2,8%, λιγότερο από τον μέσο όρο του παγκόσμιου πληθωρισμού που ανέρχεται σε 3,4%.

Παρ' όλα αυτά, τα νοικοκυριά στις πιο φτωχές χώρες, τα οποία είχαν μικρότερη έκθεση στις χρηματιστηριακές αγορές σε οικονομίες με ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, κατάφεραν να μειώσουν το χάσμα του πλούτου συγκριτικά με τις πλουσιότερες χώρες. Η Allianz εκτιμά ότι ο κατά κεφαλήν πλούτος στα πιο φτωχά κράτη αυξήθηκε σχεδόν κατά 16% ετησίως από το 2001, ποσοστό σχεδόν επτά φορές υψηλότερο από την αντίστοιχη άνοδο στις αποκαλούμενες χώρες υψηλού πλούτου.

Ωστόσο, ο κ. Michael Heise, επικεφαλής ανάλυσης της Allianz, επισημαίνει ότι "σε απόλυτους όρους η διαφορά εξακολουθεί να παραμένει πολύ μεγάλη".

Η έρευνα της Allianz επισημαίνει τέλος ότι καταγράφεται διεθνώς μια τάση για επιστροφή σε λιγότερο επικίνδυνες επενδύσεις. Το ποσοστό των περιουσιακών στοιχείων που τοποθετείται στις αγορές μειώθηκε από 40% το 2007 στο 34% το 2009. Το ποσοστό που απορροφάται από ασφαλιστικά συμβόλαια έμεινε σταθερό στο 30%.

Οι τραπεζικές καταθέσεις, όμως, ενισχύθηκαν από το 28% στο 33%. Η ενίσχυση της σημασίας των τραπεζικών καταθέσεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι προτιμώνται ως τοποθέτηση χρημάτων από τα νοικοκυριά στις χώρες μεσαίου και χαμηλού πλούτου. Σε κάθε περίπτωση, "αντικατοπτρίζει την τάση αποστροφής επενδυτικού κινδύνου στους επενδυτές παγκοσμίως. Μία πιο στενή ανάλυση αυτής της συμπεριφοράς δείχνει ότι η τάση αυτή ενδεχομένως να ενταθεί τα επόμενα χρόνια", καταλήγει η Allianz".

ΠΗΓΗ: FT.com
Bookmark and Share