Φήμες αλλα και reports ξένων οίκων, όπως της Barclays, κάνουν λόγο ότι η Ιρλανδία ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο να καταφύγει στο ΔΝΤ.
Τα spreads των 10ετών τίτλων στην Ιρλανδία έχουν σκαρφαλώσει στο ιστορικό υψηλό των....433 μονάδων βάσης από περίπου 380 μονάδες βάσης χθες. Δημοσιεύματα του Πορτογαλικού Τύπου κάνουν λόγο ότι τον ίδια δρόμο αναμένεται να ακολουθήσει και η Πορτογαλία.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit, Marco Annunziata αν και εκτιμά πως η κρίση που ταρακούνησε την Ευρωζώνη τον περασμένο Απρίλιο και Μάιο, προκαλώντας πανικό στις διεθνείς αγορές, έχει σχεδόν τελειώσει, η Ελλάδα παραμένει «επίφοβη».
Όπως πολύ χαρακτηριστικά τονίζει ο οικονομολόγος, βρισκόμαστε στην τελευταία φάση, τόσο της χρηματοοικονομικής κρίσης όσο και της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.
Όπως σημειώνει, υπάρχουν ακόμη ανάλογες ανησυχίες με αυτές που κυριαρχούσαν τον Απρίλιο και το Μάιο, όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι το ίδιο σοβαρές και το ίδιο έντονες, καθώς υπήρξε δυναμική πολιτική απάντηση και χώρες όπως η Ισπανία, είχαν το θάρρος και προχώρησαν σε δομικές μεταρρυθμίσεις.
Ωστόσο υπογραμμίζει πως υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα γύρω από το πόσα χρήματα θα χρειαστούν για την επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος αναδιάρθρωσης χρέους στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
Παρά λοιπόν τις επαναλαμβανόμενες διαψεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση πως η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει και ούτε θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους, ο Annunziata επιμένει και σημειώνει πως σύμφωνα με τους traders, η ελληνική κρίση έχει σχεδόν καταστρέψει την όρεξη για ρίσκο των θεσμικών επενδυτών και αυτό το γεγονός θα οδηγήσει στον περιορισμό της ζήτησης για ελληνικά, πορτογαλικά, ισπανικά, ιρλανδικά και ιταλικά ομόλογα το 2011.
Post Top Ad
Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010
Home
Unlabelled
Φήμες για ΔΝΤ σε Ιρλανδία, Πορτογαλία