Σκληραίνει τη στάση της η Τεχεράνη - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Σκληραίνει τη στάση της η Τεχεράνη

Απέρριψε το Ιράν έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) χαρακτηρίζοντάς την πολιτικά υποκινούμενη και μεροληπτική, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

«Η ΙΑΕΑ θα πρέπει να είναι πιο...προσεκτική και να μην παρεκκλίνει από την πορεία της αμεροληψίας και της ευθύτητας», δήλωσε ο επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.
«Πιστεύουμε ότι αν η ΙΑΕΑ παρεκκλίνει από την κύρια πορεία της και χάσει το καθεστώς της ειδικευμένης τεχνικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, τότε θα χάσει και τη διεθνή αξιοπιστία της», πρόσθεσε.
Ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο τόνισε στην τελευταία έκθεσή του ότι η Τεχεράνη έχει περιπλέξει το έργο της διεθνούς υπηρεσίας στη χώρα, αρνούμενη επανειλημμένα την πρόσβαση ορισμένων επιθεωρητών στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις.
Κάνοντας λόγο για το αίτημα της ΙΑΕΑ να εξετάσει εκθέσεις υπηρεσιών πληροφοριών χωρών της Δύσης που κατηγορούν το Ιράν ότι εκπονεί μυστικά ερευνητικό πρόγραμμα για την παρασκευή ατομικής βόμβας, ο Σαλεχί είπε ότι στο Ιράν πρέπει πρώτα να επιτραπεί να δει τις εκθέσεις αυτές πριν από την ανάληψη οποιασδήποτε δράσης.
Ο ιρανός αντιπρόεδρος είπε επίσης ότι η επιθεώρηση άλλων πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν, όπως ο αντιδραστήρας βαρέος ύδατος στο Αράκ του κεντρικού Ιράν, δεν εντάσσεται στη διμερή συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της ΙΑΕΑ και η Τεχεράνη δεν έχει νομική υποχρέωση να ανοίξει αυτές τις εγκαταστάσεις για έλεγχο από την ΙΑΕΑ.
Bookmark and Share