Νεκρική σιγή από το μέτωπο της διεκδίκησης της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.
Εχουμε, βέβαια, τόσα προβλήματα ως χώρα, αλλά ξεκίνησε στο Παρίσι η 16η Συνάντηση της UNESCO για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους.
Είναι μία συνάντηση σημαντική για μας επειδή αποτελεί πάντα ένα...επίσημο βήμα για να θέσουμε το αίτημά μας. Από την έκθεση της γραμματείας, που κατατέθηκε τέλη Ιουλίου, προκύπτει ότι δεν υπήρξε καμία συνάντηση της ελληνικής με τη βρετανική πλευρά τους τελευταίους δέκα μήνες. Αυτές οι συναντήσεις γίνονται με τις ευλογίες της UNESCO και γι' αυτό έχουν ιδιαίτερη σημασία. Συντηρούν το θέμα στην επικαιρότητα προσφέροντας και τα εκατέρωθεν επιχειρήματα ή και τις προτάσεις.
Αραγε το ΥΠΠΟΤ έπαψε να ενδιαφέρεται για το θέμα; Η ίδια απραξία είχε σημειωθεί και την περασμένη άνοιξη, που επρόκειτο να γίνει η συνάντηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής, της οποίας είναι μέλος και η χώρα μας. Εκείνη η συνάντηση, λόγω της σκόνης ηφαιστείου στον εναέριο χώρο του Παρισιού, ματαιώθηκε. Τι έγινε όμως όλους αυτούς τους μήνες από την πλευρά μας; Με τι όπλα προσερχόμαστε σ' αυτή τη συζήτηση που ασχολείται παγίως με τρία μείζονα θέματα: τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, τη Σφίγγα του Μπογιάζκιοϊ (Τουρκία) και τη Μάσκα του Μακόντε (Τανζανία);
Κατ' εξαίρεση φέτος η Επιτροπή κάλεσε και εκπροσώπους μεγάλων οίκων δημοπρασιών (Σόθμπις και Κρίστις) όπως και αρχαιοπωλείων μεγάλων χωρών προκειμένου να παρουσιάσουν τους «κώδικες ηθικής», σύμφωνα με τους οποίους γίνονται οι αγοραπωλησίες τους. Συμπίπτουν άραγε οι δικοί τους κώδικες με το πνεύμα των Συμβάσεων της UNESCO; Αν συνέπιπταν δεν θα ανθούσε τόσο η παράνομη εμπορία πολιτιστικών αγαθών σε όλο τον κόσμο.
Ν.Κοντράρου-Ράσια
πηγή Ελευθεροτυπία