στόχος τα πρόστιμα στις νέες φοροδίκες
Σοβαρούς περιορισμούς των δικαιωμάτων των φορολογουμένων εκτιμάται ότι επιφέρουν οι νέες ρυθμίσεις για την επιτάχυνση των φοροδικών, που εγκρίθηκαν από το...υπουργικό συμβούλιο, με στόχο να «αιμοδοτηθούν» τα άδεια κρατικά ταμεία. Τα μέτρα που εισηγήθηκαν τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης οδηγούν σε περιστολή του δικαιώματος της αναστολής και στον περιορισμό της εκδίκασης φορολογικών υποθέσεων σε έναν βαθμό δικαιοδοσίας, γεγονός που πυροδοτεί τις αντιδράσεις δικαστών και δικηγόρων.
Αντίθετα, ως προς την ποινική αντιμετώπιση των φοροφυγάδων, το νομοθετικό καθεστώς τελικώς παραμένει ως έχει: δεν αυστηροποιούνται οι ποινές (παραμένει το ανώτατο πλαφόν των 10 ετών), δεν κατεβαίνει το όριο μετατροπής της φοροδιαφυγής σε κακούργημα (εξακολουθεί να ισχύει το όριο των 75.000 ευρώ για μη καταβολή ΦΠΑ και των 150.000 ευρώ για απόκρυψη εισοδήματος) και επίσης δεν τίθεται θέμα εφαρμογής της αυτόφωρης διαδικασίας, όπως είχε προαναγγείλει το υπουργείο Οικονομικών για τη μεγάλη φοροδιαφυγή.
Με στήριγμα Βενιζέλου
Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης επιχειρηματολόγησε κατά της αλλαγής, επί το αυστηρότερο, του νομοθετικού πλαισίου για την πάταξη της φοροδιαφυγής, με ένθερμο υποστηρικτή τον υπουργό Εθνικής Αμυνας. Ο Ευάγ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι τυχόν μετατροπή της χαμηλής φοροδιαφυγής σε κακούργημα θα γεμίσει τις φυλακές, ενώ πρότεινε να γίνεται συμψηφισμός στις περιπτώσεις όπου το κράτος οφείλει σε πολίτες, οι οποίοι έχουν φορολογικές εκκρεμότητες.
Ως προς τη χορήγηση αναστολής πριν από την εκδίκαση μιας φορολογικής διαφοράς στον πρώτο βαθμό, οι διατάξεις που «πέρασαν» θέτουν αυστηρές προϋποθέσεις και ανατρέπουν το σημερινό καθεστώς, όπου ο φορολογούμενος, αν αποδείξει την οικονομική δυσκολία του, πετυχαίνει το «πάγωμα» της οφειλής του. Τώρα, προβλέπεται ότι η αναστολή θα χορηγείται μόνον όταν η εκτέλεση της απόφασης προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη στον φορολογούμενο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πλέον τα δικαστήρια θα δίνουν δύσκολα αναστολή, με αποτέλεσμα οι πολίτες να είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν μέρος του προστίμου. Επίσης, όλες οι φορολογικές υποθέσεις με οικονομικό αντικείμενο που υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ θα δικάζονται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό από το Διοικητικό Εφετείο, ενώ οι φορολογικές διαφορές από 20.000 μέχρι 150.000 ευρώ θα δικάζονται από το Διοικητικό Πρωτοδικείο. Για να έχει, όμως, ο διάδικος τη δυνατότητα να ασκήσει έφεση, θα πρέπει προηγουμένως να έχει καταβάλει το 50% της φορολογικής του υποχρέωσης.
Ενστάσεις συνταγματικότητας
Νομικοί εκτιμούν πως οι ρυθμίσεις εγείρουν σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας, με ορατό τον κίνδυνο να εκπέσουν στα δικαστήρια. Ισχυρός αντίλογος διατυπώνεται για τον ασφυκτικό περιορισμό του δικαιώματος της χρήσης ένδικου μέσου, με το επιχείρημα ότι παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Πρόκειται για λύση «πονάει χέρι, κόβει χέρι», τονίζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.
Το «πράσινο φως» του υπουργικού συμβουλίου πήραν και τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση της ποινικής και της διοικητικής δίκης.
Post Top Ad
Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010
Home
Unlabelled
Δύσκολες στο εξής οι αναστολές,