Στο ναδίρ βρίσκονται πλέον οι σχέσεις των δικαστών με τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, καθώς με δύο ακόμα αποφάσεις τους τα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας «ναρκοθετούν» ως αντισυνταγματικές τις αλλαγές του...πολιτικού προϊσταμένου της Δικαιοσύνης στην ανάδειξη των ηγεσιών των δικαστηρίων και στη Σχολή Δικαστών.
Ετσι, πρόσφατα η Ολομέλεια του ΣτΕ έχει γνωμοδοτήσει ότι είναι αντισυνταγματικός ο νέος τρόπος επιλογής των προέδρων και αντιπροέδρων των τριών μεγάλων δικαστηρίων της χώρας καθώς οι αλλαγές Καστανίδη με το νόμο 3841/2010 προέβλεπαν πώς το υπουργικό συμβούλιο επιλέγει τελικά τους επικεφαλής της δικαιοσύνης αφού προηγουμένως όμως εκφράσει τη γνώμη της η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Έκρινε λοιπόν αντισυνταγματική τη διάταξη αφού «το Σύνταγμα αποκλείει τη θέσπιση, από τον κοινό νομοθέτη, διατάξεως, η οποία θα ανέθετε την επιλογή των προαγόμενων στις ανωτέρω θέσεις σε άλλο, πλην του υπουργικού συμβουλίου, όργανο ή θα προέβλεπε ότι κατά την άσκηση της αποφασιστικής αρμοδιότητός του το υπουργικό συμβούλιο δεσμεύεται καθ΄ οιονδήποτε τρόπο από την κρίση (τη σύμφωνη γνώμη, λόγου χάριν) άλλου οργάνου».
Με αυτό το σκεπτικό ο σύμβουλος Επικρατείας Ηρακλής Τσακόπουλος θα ζητήσει την Παρασκευή από την Ολομέλεια να απορρίψει την προσφυγή της συμβούλου Επικρατείας Ευδοξίας Γαλανού η οποία δεν προήχθη σε αντιπρόεδρο και προήχθησαν οι δύο νεώτεροι συνάδελφοί της, Αγγελική Θεοφιλοπούλου και Αικατερίνη Συγγούνα. Κι αυτό γιατί για τις προαγωγές αυτές που έγιναν για την κάλυψη των κενών θέσεων αντιπροέδρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεν εξέφρασε άποψη η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, όπως προβλέπει ο νόμος Καστανίδη. Με άλλα λόγια κατά τον κ. Τσακόπουλο σε περίπτωση που η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής εξέφρασε γνώμη με πλειοψηφία των 4/5 για τους προς προαγωγή δικαστές, τότε οι προαγωγές θα ήταν άκυρες ως αντισυνταγματικές.
Ο Αρειος Πάγος για τη σχολη δικαστών
Οσον αφορά διάταξη του υπουργού για μείωση του αριθμού των δικαστών (από 9 σε 7) που συμμετέχουν στην εξεταστική επιτροπή η οποία επιλέγει υποψήφιους για τη Σχολή Δικαστών, η Ολομέλεια της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου την έκρινε, κατά πληροφορίες, ως «αμφισβητούμενης συνταγματικότητας» . Κι αυτό γιατί όπως αναφέρουν από το σύνολο των διατάξεων του συντάγματος προκύπτει ότι πρέπει να υπάρχει σαφής πλειοψηφία δικαστών αφού στην περίπτωση αυτή πρόκειται ουσιαστικά για επιλογή δικαστών. Επίσης, η ολομέλεια είναι αντίθετη στην αύξηση των εξωδικαστικών που συμμετέχουν στο Δ.Σ. της σχολής, καθώς πλέον γίνεται με το νομοσχέδιο οριακή η πλειοψηφία των δικαστών (7-6 ενώ ήταν 9-4) και πριν ότι πρέπει να υπάρχει σαφής πλειοψηφία τους.
Το δικαστήριο αντιτίθεται ακόμα στην πρόβλεψη για τον αποκλεισμό της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου από τη θέση του γενικού διευθυντή.πηγή capital.gr.
Post Top Ad
Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010
Home
Unlabelled
Βαθαίνει το χάσμα μεταξύ δικαστών - Καστανίδη