"Σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλονίκης". - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

"Σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλονίκης".

Το "νέο" σχέδιο του ...2003.

Από το παρελθόν έρχεται το νέο σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλονίκης.
Το νέο σχέδιο που προτείνει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, και το..οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 160 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει σειρά έργων από το 2003, τα οποία δεν προχώρησαν. Το δε 5ετές σχέδιο δεν πείθει τον πρόεδρο του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), Τάσο Κονακλίδη, ο οποίος κρατάει «μικρό καλάθι».
«Οταν ακούμε έναν υπουργό να λέει ότι κάτι θα πραγματοποιηθεί σε 5 χρόνια, εμείς υπολογίζουμε ότι θα γίνει σε 10 χρόνια», λέει ο Τ. Κονακλίδης. Οπως επισημαίνει, το θέμα δεν είναι ότι υπάρχουν διασφαλισμένοι πόροι 160 εκατ. ευρώ, αλλά αν θα μπορέσουν να απορροφηθούν. «Πρέπει πρώτα να γίνουν οι μελέτες για να μπορέσουν τα έργα να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και να πάρουμε τη χρηματοδότηση», τονίζει.
Από τα έργα που περιλαμβάνει το σχέδιο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης, κάποια έρχονται από το 2003. Ηταν έργα που προέβλεπε το μάστερ πλαν, το οποίο ανακοινώθηκε 4 μήνες πριν από τις εκλογές του 2004, υπογραμμίζει ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σάκης Τζακόπουλος. «Από τότε δεν άλλαξαν και πολλά. Η εκτίμηση για τα έργα αυτά έφτανε τότε τα 130-140 εκατ. ευρώ. Τα έργα που προβλέπει το νέο σχέδιο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης είναι σχεδόν τα ίδια με τότε, με προσαυξημένο προϋπολογισμό κατά 30% περίπου, καθώς πέρασαν και 7 χρόνια από τότε», υπογραμμίζει.
Στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που έχει ήδη προκηρύξει η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας περιλαμβάνεται και η διευθέτηση δύο κλάδων ανάντων του χειμάρρου Θέρμης, εντός της αστικής περιοχής του Δήμου Θέρμης, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 11.200.000 ευρώ.
Στα έργα δεύτερης φάσης, σύμφωνα με την πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ από το 2003, περιλαμβάνονται αντιπλημμυρικά έργα στην ευρύτερη περιοχή της Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης και η αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου Μίκρας, που συναντώνται και στο νέο σχέδιο.
Ο Σ. Τζακόπουλος επισημαίνει ότι αυτά τα έργα χρειάζονται επικαιροποίηση, καθώς μέσα στα χρόνια που μεσολάβησαν άλλαξαν οι συνθήκες, από τη στιγμή που ο πληθυσμός δήμων, όπως του Θερμαϊκού και της Θέρμης, έχει αυξηθεί και οι ανάγκες είναι πλέον διαφορετικές.
Ρεπορτάζ Σ.Αποστολάκης
πηγή Ελευθεροτυπία
Bookmark and Share