Σε τροχιά ΔΝΤ και η Ιρλανδία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Σε τροχιά ΔΝΤ και η Ιρλανδία

  • Παρά τις διαψεύσεις τα επιτόκια έφτασαν στο 6,5%.
  • Αναλυτές υποστηρίζουν ότι το ιρλανδικό έλλειμμα φέτος θα φθάσει στο 25% του ΑΕΠ!!
Στο δρόμο του ΔΝΤ από ό,τι φαίνεται οδηγείται και η Ιρλανδία, παρ' όλο που ήταν από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να εξευμενίσουν τους πιστωτές με μπόλικη δόση λιτότητας.
Σύμφωνα με... δημοσίευμα, την προηγούμενη Παρασκευή, της ιρλανδικής εφημερίδας «Ιντεπέντεντ», το οποίο επικαλείται έκθεση της Barclays Capital, η Ιρλανδία βρίσκεται πολύ κοντά στο να προσφύγει για βοήθεια στο ΔΝΤ και την Ε.Ε.
Παρά τις άμεσες διαψεύσεις τόσο από την κυβέρνηση της Ιρλανδίας όσο και από το ίδιο το ΔΝΤ, τα spreads των ιρλανδικών ομολόγων έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ. Η απόδοση (επιτόκιο) του δεκαετούς ιρλανδικού ομολόγου έφθασε στο 6,5%, με τη διαφορά επιτοκίων (spreads) με τα γερμανικά δεκαετή (bunds) να φθάνει στις 410 μονάδες βάσης. Τα περιβόητα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι πτώχευσης (credit default swaps) της Ιρλανδίας έχουν φθάσει στις 426 μονάδες, με την Ιρλανδία να θεωρείται ότι έχει πιθανότητες 30% να πτωχεύσει μέσα στην επόμενη πενταετία.
«Δεν υπάρχει απολύτως καμία αλήθεια στη φήμη όσον αφορά την εξωτερική βοήθεια. Στηρίζεται σε παρανόηση μιας έρευνας», ανέφερε εκπρόσωπος της ιρλανδικής κυβέρνησης. «Οπως έχουμε και παλαιότερα δηλώσει, δεν θεωρούμε ότι θα χρειαστεί χρηματοδότηση του ΔΝΤ», τόνισε εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού στο πρακτορείο Ρόιτερ.

25% του ΑΕΠ το έλλειμμα
Η διάσωση της ιρλανδικής τράπεζας Anglo Irish εκτιμάται ότι θα φθάσει τουλάχιστον στα 25 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το ιρλανδικό έλλειμμα φέτος θα φθάσει στο 25% του ΑΕΠ (!) αν περιληφθεί σε αυτό η διάσωση των τραπεζών. Αλλά και χωρίς αυτή, βρίσκεται κοντά στο 10%.

Η φημολογία περί Ιρλανδίας δείχνει ότι η κρίση χρέους είναι πανευρωπαϊκή και έχει άμεση σχέση με τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, παρά τα επί μέρους εθνικά χαρακτηριστικά. Ο Simon Johnson, καθηγητής του ΜΙΤ και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, σε συνέντευξή του προς το πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» με αφορμή τις εξελίξεις στην Ιρλανδία, προτείνει την αναδιάρθρωση του χρέους όλων των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης. *
Bookmark and Share