Στις Βρυξέλλες περνάει το πάνω χέρι των εθνικών προϋπολογισμών - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Στις Βρυξέλλες περνάει το πάνω χέρι των εθνικών προϋπολογισμών

Οι υπουργοί τού Ecofin κατέληξαν σε μία καταρχήν συμφωνία επί του αποκαλούμενου «ευρωπαϊκού 6μήνου» που αποτελεί μέρος του «πακέτου» για την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας που...επεξεργάζεται η ομάδα δράσης του προέδρου των «27» Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ.
Η πολιτική αυτή συμφωνία προβλέπει την κατάθεση από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών των εθνικών προϋπολογισμών για εξέταση στις Βρυξέλλες, κάθε πρώτο 6μηνο του έτους, πριν υποβληθούν για υιοθέτηση στα εθνικά κοινοβούλια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση για κάθε προϋπολογισμό στο Ecofin, το οποίο θα απευθύνει κατευθυντήριες γραμμές και ενδεχομένως διορθώσεις στις κυβερνήσεις.

Η συζήτηση των υπουργών των «27» επικεντρώθηκε στις προτάσεις που αφορούν την επιβολή κυρώσεων στα κράτη-μέλη που παραβιάζουν τους κανόνες του Συμφώνου ως προς το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. Η πρόταση της Γερμανίας για άρση του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο Υπουργών προσέκρουσε σε μία σειρά νομικών εμποδίων που όρθωσαν πολλά κράτη-μέλη και δεν φαίνεται να έχει μέλλον. Αντίθετα, η πρόταση για αναστολή της χορήγησης χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Συνοχής και το Γεωργικό Ταμείο κερδίζει έδαφος. Σχετικά με την εισφορά των τραπεζών στην κρίση, υπάρχει γενικά θετική τάση να προχωρήσει η πρόταση, αλλά υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα γύρω από το ρυθμιστικό πλαίσιο. Οσον αφορά τη συνεισφορά του χρηματοπιστωτικού τομέα με την επιβολή ενός φόρου «Τόμπιν», ήταν η πρώτη συζήτηση και προέκυψαν δυσκολίες ως προς την εφαρμογή του μέτρου. Η στάση της Ελλάδας στο θέμα αυτό είναι θετική επί της αρχής, διευκρίνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Οι υπουργοί ενέκριναν χωρίς συζήτηση τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του δανείου ύψους 9 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, όπως προβλέπει η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ σχετικά με τον μηχανισμό στήριξης της χώρας.
Bookmark and Share