Συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιούλ θα έχει σε λίγο, στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.
Η συνάντηση γίνεται μια μέρα μετά τις..δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος προανήγγειλε επίσκεψή του στην Αθήνα μέσα στον Οκτώβριο.
Ο κ. Νταβούτογλου επέρριψε, επίσης, ευθύνες στους ελληνοκυπρίους για την μη επίλυση του Κυπριακού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "θα πρέπει να παραδειγματιστούν από το παράδειγμα της ελληνικής πλευράς".
Πριν τη συνάντηση Παπανδρέου - Γκιούλ, ο έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον κύπριο πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια. Ο οποίος, κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε στους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη δήλωσε ότι δεν είναι αισιόδοξος πως μπορεί να λυθεί το Κυπριακό μέχρι το τέλος του χρόνου, ένεκα της στάσης της Τουρκίας και του κ. Έρογλου στις συνομιλίες για το περιουσιακό.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί, ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, του οποίου η χώρα του προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον τρέχοντα μήνα, σεβάστηκε το πρωτόκολλο κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που προήδρευε, μέσα στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας. Την ώρα της παρέμβασης τού προέδρου Χριστόφια και δίδοντάς του το λόγο είπε: «Το λόγο έχει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Το Κυπριακό τέθηκε επί τάπητος και στη συνάντηση Παπανδρέου - Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο. Ο έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε τις δυσκολίες που δημιουργεί η στάση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λευκωσία και επανέλαβε για άλλη μια φορά την υποστήριξή του στον Κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.
Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα των Σκοπίων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε την κινητικότητα που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα με τις επισκέψεις του ιδίου στο Ισραήλ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Αθήνα, αλλά και την επικοινωνία που διατηρεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.
Συζήτησε, δε, με τον κ. Μπάιντεν και τη συνάντηση που είχε με τον Ιρανό πρόεδρο, Μαχμούντ Αχμαντινεντζάντ, στα Ηνωμένα Έθνη, στη διάρκεια της οποίας, πέρα από το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, μετέφερε στον πρόεδρο της χώρας το αυξημένο ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για την απελευθέρωση των δυο Αμερικανών πεζοπόρων που κρατούνται σε ιρανικές φυλακές με την κατηγορία της κατασκοπείας, και ο κ. Μπάιντεν τον ευχαρίστησε για αυτό.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή, όχι απλά από καλή προαίρεση, αλλά διότι η περιοχή είναι ζωτικής σημασίας για την ίδια. Γι αυτό, συνέχισε, η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως την ειρηνευτική διαδικασία και είναι αποφασισμένη να εργασθεί χρησιμοποιώντας ως εργαλείο την ήπια ισχύ που διαθέτει και να αξιοποιήσει τις παραδοσιακά καλές σχέσεις που διατηρεί με τις χώρες του μουσουλμανικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένου και του Ιράν, για να συμβάλει εποικοδομητικά στην επίτευξη μιας βιώσιμης ειρήνης στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο της οποίας θα ιδρυθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος το οποίο θα συμβιώνει ειρηνικά δίπλα σε ένα ασφαλές Ισραήλ.
Post Top Ad
Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010
Home
Unlabelled
Συνάντηση Παπανδρέου-Γκιουλ σήμερα στη Νέα Υόρκη