Πολύ συζήτηση στην αγορά για πιθανό "deal" μεταξύ Alpha και Eurobank - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Πολύ συζήτηση στην αγορά για πιθανό "deal" μεταξύ Alpha και Eurobank

Η ΔΕΘ από τη μια πλευρά και οι επαφές μεταξύ υψηλόβαθμων τραπεζιτών από την άλλη έχουν δώσει πνοή ακόμη μια φορά στα διάφορα σενάρια για γάμους στον τραπεζικό χώρο.

Το υποθετικό ντιλ που συζητιέται περισσότερο το τελευταίο διάστημα είναι εκείνο της Alpha Bank με τη Eurobank. Υψηλόβαθμα...στελέχη των δυο τραπεζών παραπέμπουν τα μεν στους δε ή το διαψεύδουν κατ' ιδίαν.
Στελέχη επενδυτικής τραπεζικής που ειδικεύονται σε τέτοια θέματα επισημαίνουν ότι πρέπει να υπερπηδηθούν δύο εμπόδια πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε ενέργεια. Πρώτον, οι σημερινοί βασικοί μέτοχοι της Alpha Bank, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της κ. Κωστόπουλου, πρέπει να αποδεχθούν ότι ο κ. Λάτσης θα είναι ο κύριος μέτοχος στο νέο μεγαλύτερο σχήμα που θα προκύψει από μια συγχώνευση των δυο τραπεζών.
Δεύτερον και σημαντικότερο είναι κάτι άλλο. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. έχει γνωστοποιήσει στις ελληνικές τράπεζες ότι, αν επιχειρήσουν κάποιο ντιλ μεταξύ τους, πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να σηκώσουν τα κεφάλαια που απαιτούνται για να αποπληρωθούν οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου. Οι ίδιοι αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι δεν θα χρειασθεί να δώσουν τα λεφτά στο Δημόσιο γιατί πολύ πιθανόν δεν θα τις αφήσει η Τράπεζα της Ελλάδος. Πρέπει όμως να δείξουν ότι μπορούν να τα βρουν.
Σε περίπτωση συγχώνευσης της Alpha Bank με την Eurobank εκτιμάται ότι το ποσό ανέρχεται σε κάπου 2 δισ. ευρώ. Αν όμως θεωρηθεί ότι πρόκειται για εξαγορά της μιας τράπεζας από την άλλη, το ποσό μπορεί να πέσει κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, άλλοι τραπεζίτες αναφέρουν ότι δεν πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο οι κύριοι Κωστόπουλος και Λάτσης να έχουν φθάσει σε μια γενική συμφωνία για την οποία δεν έχουν ενημερωθεί ούτε οι στενότεροι συνεργάτες τους. Η κάποιοι εξ' αυτών γνωρίζουν, αλλά είναι υποχρεωμένοι να το διαψεύδουν. Σε κάθε περίπτωση, ένα ντιλ μεταξύ της Alpha και της Eurobank ή άλλων τραπεζών εκτιμάται ότι δεν θα άφηνε την Εθνική αδιάφορη.
Πάντως, η μοναδική πρόταση που υπάρχει σήμερα στο τραπέζι είναι της Τράπεζας Πειραιώς για το Τ.Τ. και την ΑΤΕ Bank.














enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share