Kερδοσκοπικά παιχνίδια καταγγέλλει ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών στον ΕΟΦ
Κερδοσκοπικά παιχνίδια με ονοματεπώνυμο αποκαλύπτει έγγραφο του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών (ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ) προς τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.
Ο συνεταιρισμός κατέγραψε 38 φάρμακα σε...πολλαπλάσιες μορφές και συσκευασίες όπου υπάρχουν ελλείψεις, με την επισήμανση ότι «ο όμιλος αντιμετωπίζει προβλήματα στον ομαλό εφοδιασμό του, λόγω του πλαφόν αγορών που επιβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες».
Ακολουθώντας τα «ίχνη» των φαρμάκων, ο ΕΟΦ ξεκινάει ελέγχους, επιστρατεύοντας και το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας για την εξομάλυνση της διακίνησης. Τρία από τα φάρμακα στα οποία καταγράφονται ελλείψεις ή κυκλοφορούν σε ανεπαρκείς ποσότητες και περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη λίστα δεν έχουν υποκατάστατο. Είναι το Madopar για τη νόσο του Πάρκινσον, το ανοσοκατασταλτικό Cellcept και το Tegretol για την επιληψία. Σε έρευνα του ΕΟΦ για το Madopar η παρασκευάστρια εταιρεία υποστήριξε -κατά πληροφορίες- ότι εφοδιάζει κανονικά την αγορά. Περαιτέρω όμως έλεγχος στον προμηθευτικό συνεταιρισμό αποκάλυψε ότι οι πωλήσεις του φαρμάκου το 2010 σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009 έχουν μειωθεί κατά 30%...
Την ίδια στιγμή, φαρμακαποθήκες συνεχίζουν τις εξαγωγές φαρμάκων χωρίς να διασφαλίζεται η επάρκειά τους στην ελληνική αγορά. «Μετά τη μείωση των τιμών, υπάλληλοι φαρμακαποθηκών με μηχανάκια μάζευαν φάρμακα από φαρμακεία για να εξαχθούν...», αναφέρει στην «Κ» φαρμακοποιός. Το μαύρο χρήμα περισσεύει στο σύστημα διακίνησης φαρμάκων, στο οποίο φαίνεται ότι δεν τηρείται κανένας κανόνας νομιμότητας. Φαρμακαποθήκες, για να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες ποσότητες για εξαγωγές, αγοράζουν σκευάσματα η μία από την άλλη, γεγονός που επιτείνει τις ελλείψεις.
Στα 35 φάρμακα που δεν είναι αναντικατάστατα και περιλαμβάνονται στη λίστα των ελλείψεων του συνεταιρισμού που προμηθεύει ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό φαρμακείων περιλαμβάνονται πολλά, όπως το αντιψυχωσικό Seroguel που δεν είναι σε επάρκεια σε καμία από τις οκτώ μορφές και συσκευασίες με τις οποίες κυκλοφορεί. Επίσης, αναφέρονται φάρμακα μεγάλης κυκλοφορίας, όπως το γνωστό σε όλους Viagra, που καταγράφεται μεγάλη έλλειψη, το Flixodide για το αναπνευστικό σε δύο μορφές και το Lipitor για τη χοληστερίνη. Ο ΕΟΦ έχει πληροφορίες ότι στα κερδοσκοπικά παιχνίδια ενέχονται πολλά φαρμακεία (σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 1.000 από τα 11.000) και αποφάσισε τη λήψη αυστηρότερων μέτρων για τους παραβάτες. «Τα φαρμακεία δεν επιτρέπεται να κάνουν εξαγωγές. Εάν κάνουν, όπως εντοπίστηκε πέρυσι, θα ενεργοποιήσουμε διάταξη που προβλέπει προσωρινή αναστολή της άδειας λειτουργίας τους», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΟΦ καθηγητής Γιάννης Τούντας. Αυστηρότερες κυρώσεις και πρόστιμα από αυτά που ισχύουν σήμερα θα επιβάλλονται επίσης στις φαρμακαποθήκες και στη φαρμακοβιομηχανία.
«Η κύρια αιτία της κακοδαιμονίας στον χώρο του φαρμάκου δεν είναι οι τιμές, αλλά τα ποσοστά που δίνει η φαρμακοβιομηχανία στους γιατρούς», υπογραμμίζει στην «Κ» ο καθηγητής Ιωάννης Παπαδόπουλος. «Και όχι μόνο τα ποσοστά», διευκρινίζει, «που παίρνουν οι μικροί γιατροί, αλλά και τα πολύ μεγάλα ποσά που δίνει στους καθηγητές. Oμως ουδέποτε γιατρός τιμωρήθηκε γι' αυτό και κάθε χρόνο έχουμε μεγαλύτερη κατανάλωση φαρμάκων. Εάν η κυβέρνηση ήθελε να περιορίσει αυτήν την πληγή, θα μπλόκαρε χίλια βιβλιάρια του Δημοσίου και θα έβαζε δύο γιατρούς αποδεδειγμένα τίμιους να διαπιστώσουν τι όγκος φαρμάκων χορηγείται χωρίς λόγο. H προσωπική μου γνώμη είναι ότι εάν τα φάρμακα εχορηγούντο στην Ελλάδα με ιατρικούς κανόνες, η κατανάλωση θα έπεφτε στο 50%...».πηγή Καθημερινη.
Post Top Ad
Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010
Home
Unlabelled
Ελλείψεις σε 38 βασικά φάρμακα