5.000 με 10.000 παιδιά κακοποιούνται το χρόνο στην Ελλάδα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

5.000 με 10.000 παιδιά κακοποιούνται το χρόνο στην Ελλάδα

Εκστρατεία από το ΙΥΠ.

Μέχρι σήμερα επίσημη καταγραφή και στατιστικά στοιχεία για την παιδική κακοποίηση στην Ελλάδα δεν υπάρχουν.
Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (Ι.Υ.Π.) εκτιμά ότι για κάθε...10.000 γεννήσεις το χρόνο κακοποιείται το 1% με 2% των παιδιών. Δηλαδή, αναμένονται 1.000 με 2.000 νέα περιστατικά κακοποίησης σε παιδιά ηλικίας 0 έως 3 ετών.
Επίσης, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο 5.000 με 10.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας πέφτουν θύματα κάποιας μορφής κακοποίησης από την οικογένεια τους ή τους συγγενείς τους.
Εκστρατεία με δράσεις για την οργάνωση δικτύου για την προστασία του παιδιού ξεκινά από την 1η Οκτωβρίου το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχοντας ως κεντρικό σύνθημα «Έλα μαζί μας. Όλοι μαζί μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερα».
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια έχει το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και της Εγκληματικότητας των Ανηλίκων (ΚΕΣΑΘΕΑ), αποστολή του οποίου είναι η δημιουργία του Δικτύου για την προστασία των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, κυρίως μέσω της συγκρότησης ή της ανασυγκρότησης των Εταιριών Προστασίας Ανηλίκων και της παρακολούθησης του έργου τους.
Στην κατεύθυνση αυτή, έχει προγραμματιστεί η μετάδοση τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σποτ, τα οποία θα καλούν τις Υπηρεσίες του Δημοσίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιωτικούς φορείς, αλλά και μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται με τους ανήλικους παραβάτες και τους ανήλικους σε κίνδυνο, να συμμετέχουν στις ιδρυτικές συνεδριάσεις του Δικτύου σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης σύσκεψης του ΚΕΣΑΘΕΑ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο θα εισηγείται μέτρα για την αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της εγκληματικότητας των ανηλίκων, θα διαμορφώνει και θα συντονίζει μηχανισμούς ανίχνευσης της κακοποίησης των παιδιών, θα οργανώνει τον εθελοντισμό στην στήριξη των ανηλίκων και θα τηρεί στατιστικά στοιχεία.
Bookmark and Share