"Η ιδιαίτερη πολιτική σημασία της Ελλάδας για την ΕΕ" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

"Η ιδιαίτερη πολιτική σημασία της Ελλάδας για την ΕΕ"

«Ανάμεσα στα Βαλκάνια και την Τουρκία», είναι ο τίτλος σημερινού πολύ ενδιαφέροντος πρωτοσέλιδου άρθρου της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Πρωτοσέλιδο σχόλιο για την πολιτική σημασία της Ελλάδας για την ΕΕ στα ανατολικά της σύνορα με την Τουρκία και στα Βαλκάνια. Καθώς και ανάλυση για τις αλλαγές στην ελληνική καθημερινότητα.
Το σχόλιο αναφέρεται στην.. απονομή του βραβείου Καρλομάγνου στον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1978, στον «πρωτοπόρο αγωνιστή για τη στενότερη σύνδεση της Ελλάδας με τη Δύση», και υπογραμμίζει τηn πολιτική σημασία της Ελλάδας για την ΕΕ:
«Οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της τότε ΕΚ γνώριζαν πολύ καλά ότι η ένταξη της Ελλάδας ‘θα επιβάρυνε μάλλον την κοινότητα’, όμως το Παρίσι και η Βόννη, ο γαλλογερμανικός άξονας, στήριζαν την ένταξη της Ελλάδας για πολιτικούς λόγους, παρά τις αμφιταλαντεύσεις και τον σκεπτικισμό της Κομισιόν. Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν και ο Χέλμουτ Σμιτ γνώριζαν την πολιτική σημασία της Ελλάδας για τη δυτική Ευρώπη. Γνώριζαν την πρόσφατη ιστορία της χώρας και την προαιώνια έχθρα της με την Τουρκία και θέλησαν με την ένταξη να την σταθεροποιήσουν. Επιπλέον διέβλεπαν τις ανακατατάξεις στα Βαλκάνια μετά το θάνατο του Τίτο.»
«Η Τουρκία και τα Βαλκάνια είναι οι παράγοντες που προσδίδουν ακόμη και σήμερα ιδιαίτερη πολιτική σημασία στην Ελλάδα. Οι χώρες των Βαλκανίων βρίσκονται μεν σε μια σίγουρη πορεία ένταξης στην ΕΕ, αλλά ο δρόμος τους είναι κοπιαστικός. Η Τουρκία αντίθετα δεν αναμένεται να ενταχθεί στην ΕΕ.
Έτσι η Ελλάδα θα λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στη γεωγραφική της περιοχή σαν υπόδειγμα ευρωπαϊκής χώρας.
Επιπλέον η Ελλάδα είναι γείτονας της Τουρκίας, της σημαντικότερης χώρας μετά τη Ρωσία στα σύνορα με την ΕΕ. Είναι επομένως προς το συμφέρον της ΕΕ να ξέρει πως στα σύνορά της με την Τουρκία, δηλαδή στην Ελλάδα, επικρατεί σταθερότητα και ότι η χώρα παραμένει ενσωματωμένη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.»
Bookmark and Share