Όχι εδώ ...στην Τουρκία.
Μεγάλη σημασία αποδίδεται στην Τουρκία στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στις 8 Οκτωβρίου στην Αγκυρα ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο, γεγονός με ιδιαίτερη σημασία, αφού...δύο φορές τα τελευταία χρόνια απειλήθηκε κρίση στις τουρκοκινεζικές σχέσεις.
Περίπου 10 συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, του εμπορίου, των τηλεπικοινωνιών και του πολιτισμού θα υπογραφούν κατά την επίσκεψη, είχε δηλώσει στις 28 Σεπτεμβρίου ο πρεσβευτής της Κίνας στην Αγκυρα.
Μετά την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει τον περασμένο Ιανουάριο ο Κινέζος υπουργός εμπορίου στην Αγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου είχε δηλώσει πως υπήρξε σύμφωνη γνώμη μεταξύ των δύο πλευρών για τη δημιουργία κινεζικής ελεύθερης ζώνης επενδύσεων, εμπορίου και βιομηχανίας. Ακολούθως την Τουρκία είχε επισκεφθεί και ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, ενώ τον περασμένο Ιούλιο είχαν επισκεφθεί την Κίνα οι υπουργοί Πολιτισμού και Μεταφορών της Τουρκίας.
Ωστόσο, δύο φορές τα τελευταία δύο έτη υπήρξε ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών με πρώτη και σημαντικότερη την αντιπαράθεση που υπήρξε μετά τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί στις 5 Ιουλίου 2009 στην περιοχή Ζινγκγιάνγκ της Κίνας μεταξύ των Ουιγούρων και των κινεζικών αρχών, κατά τα οποία είχαν σκοτωθεί 156 άτομα.
Αμέσως μετά τα επεισόδια, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει πως η Αγκυρα σχεδιάζει να μεταφέρει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα να εναντιωθεί η Κίνα και να κάνει λόγο για «ανάμιξη σε εσωτερικές της υποθέσεις».
«Σχεδόν γενοκτονία»
Ο Ερντογάν ωστόσο είχε δώσει συνέχεια αναφέροντας ότι τα όσα συνέβησαν στη Ζινγκγιάνγκ ήταν «σχεδόν γενοκτονία». Ωστόσο ακολούθησε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία αναφερόταν ότι «η Τουρκία δεν σχεδιάζει να αναμιχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας».
Η δεύτερη περίπτωση ήταν τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου τον περασμένο Ιούνιο περί απόφασης της Κίνας να διακόψει την παροχή τουριστικής βίζας σε πολίτες της Τουρκίας. Η πρεσβεία της Κίνας είχε διαψεύσει την πληροφορία.
Ωστόσο, ο τουρκικός Τύπος έγραφε ότι με δεδομένη την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την εισβολή των ισραηλινών κομάντος στο τουρκικό πλοίο, οι κινεζικές αρχές ανησυχούσαν για παρόμοια πρωτοβουλία των Τούρκων για τους Ουιγούρους.
Post Top Ad
Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010
Home
Unlabelled
Κινεζική ελεύθερη ζώνη επενδύσεων