Για «τρομαχτικό ύψος βροχής στην Ικαρία» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Για «τρομαχτικό ύψος βροχής στην Ικαρία»

κάνει λόγο το Αστεροσκοπείο Αθηνών.

  • Βροχή 1 έτους έπεσε σε μια μόλις μέρα στην Ίο!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε ο Μετεωρολογικός Σταθμός του Αστεροσκοπείου Αθηνών στη βάση του...Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» στην Ικαρία, σχετικά με την καταιγίδα που ξέσπασε στις 18 Οκτωβρίου και διήρκεσε μέχρι τα ξημερώματα, το συνολικό ύψος βροχής ανήλθε στα 303 χιλιοστά!
Με ανακοίνωσή του το Αστεροσκοπείο Αθηνών στην ιστοσελίδα του μιλάει για «Τρομαχτικό Ύψος βροχής στην Ικαρία».
Το πρωτοφανές αυτό ποσό βροχόπτωσης (σε διάστημα μίας ημέρας έβρεξε όσο βρέχει σχεδόν ολόκληρο τον χρόνο στην Ίο) μπορεί να γίνει καλύτερα αντιληπτό συγκρίνοντάς το με το συνολικό ετήσιο ποσό βροχόπτωσης για την Ικαρία, το οποίο όπως προκύπτει από τις καταγραφές του σταθμού για την περίοδο Αύγουστος 2009 – Αύγουστος 2010 ανέρχεται στα 1.184 χιλιοστά βροχής. Δηλαδή, κατά την χθεσινή καταιγίδα μέσα σε λιγότερo από 30 ώρες (28 για την ακρίβεια) έβρεξε το 25,6% της ετήσιας βροχής ή αλλιώς το ¼ του ετήσιου ύψους βροχής.
Με αφορμή τα ακραία αυτά καιρικά φαινόμενα, το Ινστιτούτο Θαλάσσιων «Αρχιπέλαγος»
www.archipelago.gr υπενθυμίζει ότι στην Ικαρία αρκετά από τα βουνά και ιδιαίτερα οι κορυφές τους έχουν υποστεί έντονη διάβρωση και σημαντική απώλεια βλάστησης, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ρυθμίσουν τη ροή των τεράστιων ποσοτήτων νερού της βροχής.
Ο Γιάννης Κουτελίδας, συντονιστής επικοινωνίας του «Αρχιπελάγους», εξηγεί: «Η έλλειψη φυτοκάλυψης, η συνεπαγόμενη αδυναμία απορρόφησης των νερών από τον υδροφόρο ορίζοντα και οι μεγάλες κλίσεις αυξάνουν την ταχύτητα επιφανειακής απορροής των νερών.
Για αυτόν τον λόγο, τα ορμητικά νερά της βροχής συμπαρασύρουν το επιφανειακό γόνιμο έδαφος και διαχέονται στους ποταμούς οδηγώντας σε υπερχείλιση (ακόμα και σε χρονικές περιόδους που δεν συνηθίζεται) και σε αύξηση της ορμής τους. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων προκάλεσε εκτεταμένη διάβρωση και σημαντικές καταστροφές σε οικισμούς και καλλιέργειες».

Bookmark and Share