Πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα η δομή του κυκλώματος υφαρπαγής ακινήτων
Δέκα σημαντικές δικογραφίες που αφορούσαν βαριά ποινικά αδικήματα έχουν αποσταλεί στην Εισαγγελία Εφετών και ερευνώνται για τυχόν έκδοση ευνοϊκών αποφάσεων, καθώς από τα στοιχεία των αστυνομικών αρχών για τη δράση...του κυκλώματος υφαρπαγής ακινήτων έχουν εντοπιστεί ενδείξεις για «διασύνδεση» αυτών των δικογραφιών με παράνομη δραστηριότητα μελών της συμμορίας.
Από την ανάλυση χιλιάδων σελίδων εγγράφων που έχουν κατασχεθεί σε σπίτια μελών του κυκλώματος, έπειτα από συντονισμένες εφόδους των εισαγγελικών και των αστυνομικών αρχών, «οδηγήθηκαν» στις δέκα δικογραφίες που αφορούσαν δίκες που διεξήχθησαν στο παρελθόν και για τις οποίες -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- γίνεται αναφορά στις καταγεγραμμένες συνομιλίες μεταξύ των μελών της συμμορίας.
Κι ενώ οι δικαστικές αρχές απορρίπτουν τον χαρακτηρισμό «παραδικαστικό» για το οργανωμένο κύκλωμα με τα ακίνητα, εντούτοις ερευνούν και τις παλιές δικογραφίες, αλλά και τυχόν εμπλοκή δικαστικών λειτουργών, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στις επίμαχες συνομιλίες ανάμεσα σε πρωταγωνιστές της σπείρας. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά 11 δικαστικοί λειτουργοί, ανάμεσά τους και ένας ανώτατος δικαστικός, αλλά και άλλοι, πρωτοδίκες και εφέτες, οι οποίοι είτε χειρίστηκαν υποθέσεις του «ενδιαφέροντος» των μελών της συμμορίας είτε κατονομάζονται από μέλη της στις μεταξύ τους επικοινωνίες (που έχουν καταγραφεί από την ΕΥΠ), ερευνώνται εξονυχιστικά.
Ο εισαγγελέας Εφετών κ. Ισίδωρος Ντογιάκος, που έχει αναλάβει τη διερεύνηση της οργανωμένης εγκληματικής ομάδας που εμφανίζει πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα δομή με πλοκάμια στον κρατικό μηχανισμό, ήδη εστιάζει το ενδιαφέρον του -εκτός από την έρευνα σε βάθος για το παρασκήνιο έκδοσης αποφάσεων- και στον ρόλο ή τη συμμετοχή δικαστικών σε αυτήν και στην εμπλοκή κι άλλων κρατικών λειτουργών. Με αιχμή τη συνδρομή που παρείχαν στο κύκλωμα υπάλληλος του ΣΔΟΕ και μάλιστα σε κεντρικό υπηρεσιακό πόστο, που αναφέρεται στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, ένας εφοριακός αλλά και αστυνομικοί, οι εισαγγελικές αρχές κινούνται στην ανεύρεση των πραγματικών διασυνδέσεών τους με τα μέλη του κυκλώματος.
Άρση απορρήτου
Ηδη έχει ζητηθεί η άρση τηλεφωνικού απορρήτου για κρατικούς λειτουργούς, ενώ παράλληλα η δέσμευση λογαριασμών και το άνοιγμά τους έφερε στην επιφάνεια κίνηση ύποπτων χρηματικών ποσών. Εκείνο που εντυπωσιάζει, πάντως, τις εισαγγελικές αρχές, είναι η πολυσχιδής δραστηριότητα της σπείρας, η... άψογη οργάνωση, η πανελλαδική της δράση και η απόκρυψη εκατομμυρίων ευρώ που αποκόμιζε από την υφαρπαγή ακινήτων, σε δεκάδες εταιρείες-φαντάσματα και εξεχώριες, ο αριθμός των οποίων προς το παρόν έχει φθάσει σε 158!
Από τα στοιχεία της δικογραφίας που έως τώρα έχει σχηματιστεί, έχουν διαπιστωθεί εταιρείες, εκτός από την Κύπρο, σε φορολογικούς παραδείσους που μόνον μυημένοι στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος εντοπίζουν και χρησιμοποιούν. Δεκάδες είναι οι λογαριασμοί που έχουν εντοπιστεί σε τράπεζες του εξωτερικού, ανάμεσά τους στην Ελβετία, τις ΗΠΑ αλλά και τη Μαδαγασκάρη, όπου μέλη της συμμορίας διακινούσαν το παράνομο χρήμα.
Σε κάθε περίπτωση, η δράση τους, που περιστρεφόταν στους πλειστηριασμούς με έμφαση την «κατασκευή» ανύπαρκτων δικαιωμάτων σε ακίνητα και το στήσιμο εικονικών δικών για την ιδιοκτησία τους, μεταφέρεται και στον χώρο της Δικαιοσύνης, δίχως προς το παρόν να έχει ξεκαθαριστεί αν υπήρξε -και ποιας έκτασης- συνδρομή «εκ των έσω» από δικαστικούς. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως έχουν εντοπισθεί και δεκάδες αποφάσεις που δεν ήταν ευνοϊκές για τα μέλη της συμμορίας, ενώ προκύπτουν στοιχεία πως σε περιπτώσεις που έκριναν πως η εκδίκαση μιας υπόθεσης ενδιαφέροντός τους δεν θα εξελισσόταν σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους, τηλεφωνούσαν για ύπαρξη βόμβας στα δικαστήρια και ματαίωναν την εκδίκασή της!
Post Top Ad
Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010
Home
Unlabelled
Από «κόσκινο» έντεκα δικαστές και δέκα δικογραφίες