Ώρα αποφάσεων στα Ελληνοτουρκικά. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Ώρα αποφάσεων στα Ελληνοτουρκικά.

Οι διερευνητικές για την υφαλοκρηπίδα φαίνεται ότι έχουν φθάσει πολύ κοντά σε μια κωδικοποίηση με διαβαθμισμένη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, που θα φθάνουν τα 12 ναυτικά μίλια σε ορισμένες περιοχές, αλλά θα περιορίζονται στα νησιά..

Η πρόοδος που έχει συντελεσθεί στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας για την υφαλοκρηπίδα φέρνει όλο και πιο κοντά τη στιγμή που ο πραγματικός χρόνος θα αντικατασταθεί, για το συγκεκριμένο ζήτημα, από τον πολιτικό χρόνο.

Οπως...αναφέρουν διπλωματικές πηγές, το όποιο πλαίσιο διαμορφωθεί σε επίπεδο τεχνοκρατικό -το οποίο δείχνει να είναι κοντά στην ολοκλήρωσή του- οι λεπτομέρειες μιας συμφωνίας και η ανακοίνωσή της είναι καθαρά πολιτική απόφαση.
Οι διερευνητικές για την υφαλοκρηπίδα φαίνεται ότι έχουν φθάσει πολύ κοντά σε μια κωδικοποίηση με διαβαθμισμένη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, που θα φθάνουν τα 12 ναυτικά μίλια σε ορισμένες περιοχές, αλλά θα περιορίζονται στα νησιά.
Χρειάστηκε να περάσουν περίπου έξι μήνες από την εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών για να επιτευχθεί κατ’ αρχήν συμφωνία στο πλαίσιο αυτό, το οποίο παραπέμπει στο αντίστοιχο πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί το 2003, με τον Γιώργο Παπανδρέου υπουργό Εξωτερικών. Τότε δεν υπήρξε συνέχεια, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν ήταν κατάλληλος ο χρόνος για μια πολιτική απόφαση οριστικοποίησης της συμφωνίας.
Το ερώτημα που και τώρα τίθεται από διπλωματικές πηγές είναι εάν, εφόσον σε «τεχνικό» επίπεδο οριστικοποιηθούν οι παράμετροι διευθέτησης του ζητήματος, υπάρχει πολιτικά το περιθώριο προκειμένου να «κλείσει». Προσθέτουν, δε, ότι σε πολιτικό επίπεδο θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες ενδεχόμενης συμφωνίας που δεν μπορούν να διευθετηθούν από τις διερευνητικές επαφές.
Εκτιμάται ότι η κυβέρνηση Ερντογάν, μετά την πρόσφατη επικράτησή της στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αλλαγή, έχει περιθώρια κινήσεων, τη στιγμή, μάλιστα, που στην τουρκική κοινή γνώμη φαίνεται να γίνεται ευνοϊκά αποδεκτή η ελληνοτουρκική προσέγγιση.
Στην Αθήνα, οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση ενδεχομένως να έχουν επίδραση και σε αυτόν τον τομέα. Ενα ισχυρό μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής, ακόμη και αν επικεντρώνεται στην οικονομία, θα μειώσει τα περιθώρια ελευθερίας κινήσεων στα εθνικά θέματα.

Πάντως, τα μηνύματα προσέγγισης ανάμεσα στις δύο χώρες και βελτίωσης του κλίματος συνεχίζονται.
Χθες, ο υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε. Ε., Εγκεμεν Μπαγκίς, στο πλαίσιο των εργασιών της μικτής διυπουργικής επιτροπή Ελλάδας - Τουρκίας, στην οποία την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης, δήλωσε ότι «η Τουρκία και η Ελλάδα δεν χρειάζονται άρματα μάχης, πολεμικά αεροσκάφη ή υποβρύχια, χρειάζονται δρόμους, σχολεία, νοσοκομεία, ενίσχυση του εμπορίου και της οικονομικής συνεργασίας»...














naftemporiki
Bookmark and Share