Συμφωνία Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για τα εργασιακά δικαιώματα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Συμφωνία Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για τα εργασιακά δικαιώματα

Με σκοπό την υπογραφή της Τρίμερους Συμφωνίας Συνεργασίας στον τομέα των όρων και συνθηκών εργασίας και της προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων, ο...Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης και ο Ειδικός Γραμματέας Επιθεώρησης Εργασίας, Μιχάλης Χάλαρης, συνοδευόμενοι από κοινωνικούς εταίρους μετέβησαν στη Βουλγαρία.

Η υπογραφή της Συμφωνίας Συνεργασίας στις 30 Σεπτεμβρίου 2010 πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εποικοδομητικών επαφών που υπήρξαν μεταξύ του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της Βουλγαρίας, Totyu Mladenov, της Γενικής Διευθύντριας Γενικής Επιθεώρησης της Βουλγαρίας, Rumiana Mikailova, του Υπουργού Εργασίας, Οικογένειας και Κοινωνικής Προστασίας της Ρουμανίας, Ioan Botis, της Επικεφαλής της Επιθεώρησης της Ρουμανίας, Gabriela Radu, και του Ειδικού Γραμματέα Επιθεώρησης Εργασίας, Μιχάλη Χάλαρη.
Στη συνέχεια, θα δοθεί συνέντευξη από τους εκπροσώπους των τριών χωρών για τα θέματα που συμπεριλαμβάνονται στο Μνημόνιο. Επίσης, κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσημης επίσκεψης στη Βουλγαρία διεξάγεται και το ¨Διεθνές Συνέδριο για την Αντιμετώπιση της Αδήλωτης Εργασίας¨. Στο συνέδριο συμμετέχουν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αποτελούμενη από τον Αναπληρωτή Υπουργό, Γιώργο Κουτρουμάνη, και τον Ειδικό Γραμματέα Επιθεώρησης Εργασίας, Μιχάλη Χάλαρη, οι Υπουργοί Εργασίας της Βουλγαρίας και Ρουμανίας, καθώς και εκπρόσωποι της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), του EYROFOUND και της Κοινότητας.

Δηλώσεις τουΈλληνα αναπληρωτή υπουργού Εργασίας
«Ιδιαίτερα σημαντική» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, τη συμφωνία συνεργασίας στην εργασιακή νομοθεσία και την κοινωνική ασφάλιση, την οποία συνυπέγραψε, σήμερα, στη Σόφια, με τους ομολόγους του της Βουλγαρίας, Τότιου Μλαντένοφ και της Ρουμανίας, Ιοάν Μπότσιτς.
Όπως δήλωσε ο κ. Κουτρουμάνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την τελετή, η τριμερής αυτή συμφωνία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος της αδήλωτης εργασίας. Ενός σημαντικού προβλήματος, με όμοια χαρακτηριστικά, που απασχολεί και τις τρεις χώρες, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή της οικονομικής κρίσης και υπό το πρίσμα της δυναμικής μετακίνησης εργαζομένων και επιχειρήσεων στην περιοχή, όπως εξήγησε ο κ. Κουτρουμάνης.

«Χωρίς αυτή τη συνεργασία, είναι πολύ δύσκολο για κάθε χώρα να αντιμετωπίσει από μόνη της το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας, το οποίο έχει κοινά χαρακτηριστικά και στις τρεις χώρες μας. Συνεπώς, υπάρχει η βάση, υπάρχει και η βούληση, που εκφράστηκε δια της υπογραφής αυτής της συμφωνίας», σημείωσε ο κ. Κουτρουμάνης.
Και πρόσθεσε: «Είμαστε αισιόδοξοι, ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε βήματα σημαντικά στην αντιμετώπιση, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ενός φαινόμενου, που οδηγεί σε λιγότερα δικαιώματα για τους εργαζομένους, σε αθέμιτο ανταγωνισμό για τις επιχειρήσεις και- βέβαια- σε απώλεια πόρων για τα κράτη-μέλη».

Σημαντικό βήμα, όχι μόνο για την ενίσχυση της ασφάλισης των εργαζομένων, αλλά και για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου κοινωνικού μοντέλου και κοινωνικού κράτους στις τρεις χώρες, χαρακτήρισε την τριμερή συνεργασία ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σε δηλώσεις του κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, με τους άλλους δύο ομόλογους του, μετά την τελετή υπογραφής.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλγαρικής Εθνικής Ραδιοφωνίας, ο κ. Κουτρουμάνης, επισήμανε ότι στην Ελλάδα, κάθε επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τους νόμους στη δραστηριότητα της, ενώ για την Επιθεώρηση Εργασίας δεν έχει καμιά σημασία, αν ο εργάτης ή ο υπάλληλος που δουλεύει χωρίς άδεια είναι Έλληνας, Βούλγαρος, Ρουμάνος ή κάποιας άλλης υπηκοότητας.

Σημείωσε δε πως οι συνέπειες για τον εργοδότη, που τον έχει προσλάβει, είναι βαριές και πρόσθεσε ότι στο στόχαστρο της Επιθεώρησης Εργασίας, βρίσκονται- κυρίως- εκείνες οι περιοχές της βόρειας Ελλάδας, όπου έχουν διαπιστωθεί οι περισσότερες περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας, στο παρελθόν.

Στην ερώτηση, εάν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων θεσμών της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για τη διαλεύκανση των περιπτώσεων, που Έλληνες επενδυτές έβαλαν «λουκέτο» στις μονάδες τους στη Βουλγαρία κι έφυγαν, όχι μόνο χωρίς να πληρώσουν τους μισθούς του προσωπικού, αλλά και δίχως να κανονίσουν τα περί της κοινωνικής του ασφάλισης, ο κ. Κουτρουμάνης υπογράμμισε: «Το κοινό μήνυμά μας, σήμερα, είναι ότι, δεν πρέπει να υπάρχει καμιά ανοχή στις επιχειρήσεις που παρανομούν».

Αφού ανήγγειλε ότι, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελλάδας ερευνούν τις σχετικές περιπτώσεις, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Βουλγαρίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι, με τη νέα συμφωνία ανοίγουν οι πύλες για τη συνεργασία των Επιθεωρήσεων Εργασίας των τριών χωρών.

Αυτό, όπως εκτίμησε, θα ανεβάσει την αποτελεσματικότητα της δραστηριότητάς τους, με αναπόφευκτο, σκληρό τίμημα, για κάθε παραβάτη της εργασιακής νομοθεσίας. Ακόμα περισσότερο, όταν πρόκειται για ένα «πολυσύνθετο φαινόμενο», όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτρουμάνης, ο οποίος έφερε ως παράδειγμα την υπόθεση ενός Έλληνα επιχειρηματία, ο οποίος κλείνει ξαφνικά τη μονάδα του στην περιοχή της Καβάλας και αναζητεί «ασυλία» στη Βουλγαρία, αφήνοντας το προσωπικό του «στα κρύα του λουτρού».

Παρόμοιοι «επιχειρηματίες τυχοδιώκτες», κατά τα λόγια του ίδιου, θα έχουν ελάχιστες ελπίδες να γλιτώσουν τις συνέπειες για τις παραβάσεις τους στα νέα δεδομένα της στενής διασυνοριακής συνεργασίας των αρμοδίων οργάνων ελέγχου στις τρεις βαλκανικές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης(ΕΕ), όπως τόνισε.

Ανταλλαγές πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο και διοργάνωση κοινών ελέγχων είναι μερικά από τα μέτρα συνεργασίας, τα οποία θα εφαρμόζουν τα αρμόδια όργανα των τριών χωρών, στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας, όπως επισήμανε, από την πλευρά του, ο Τότιου Μλαντένοφ.

Από την πλευρά του, ο Ιοάν Μπότσιτς τάχθηκε υπέρ της αύξηση των αρμοδιοτήτων των οργάνων ελέγχου, στην κατεύθυνση της εφαρμογής σκληρότερων μέτρων, με γνώμονα την κοινή πολιτική βούληση για «απόλυτη εξομάλυνση των συνθηκών στην αγορά εργασίας», όπως είπε.
Υπάρχει, βέβαια, και η άποψη, ότι η τιμωρία επιδρά προληπτικά όχι τόσο όταν είναι, αλλά όταν δεν είναι αναπόφευκτη, σχολίασε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, Σουζάνε Χόφμαν.

Ενώ ο Γιόρμα Κάρπινεν, διευθυντής του ιδρύματος Eurofound της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαιρέτισε θερμά τη μοναδική τριμερή συμφωνία για την ποιοτική βελτίωση της συνεργασίας των τριών κρατών της ενωμένης Ευρώπης σ' έναν τόσο σημαντικό τομέα όπως η αγορά εργασίας, όπως τόνισε.
ΑΠΕ - ΜΠΕ
Bookmark and Share