Σε αλλαγές σε ευρύ φάσμα ζητημάτων που σχετίζονται με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα ισοζύγια και τα νομίσματα αποφάσισαν οι...χώρες της G20 κατά τη διάρκεια της συνόδου στην πόλη Κιεντζού της Νοτίου Κορέας.
Τα μέλη της G20 αποφάσισαν τη μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία θα αυξήσει το κεφάλαιο του οργανισμού και την εκπροσώπηση των αναδυόμενων δυνάμεων στο συμβούλιο διοίκησης του Ταμείου και θα ενισχύσει τις αρμοδιότητές του στην εποπτεία των οικονομικών πολιτικών των χωρών.
Το σχέδιο συμφωνίας βασίζεται στις ευρωπαϊκές προτάσεις. Το 6% του δικαιώματος ψήφου θα μεταφερθεί και η Ευρώπη θα εγκαταλείψει δύο έδρες από τις συνολικά 24 έδρες στο Συμβούλιο Διαχείρισης Πόρων του Ταμείου, αποφεύγοντας παράλληλα την υποεκπροσώπηση ορισμένων αναδυόμενων δυνάμεων. Ακόμη, τα μερίδια οικονομικής συμβολής θα αυξηθούν κατά 100%, γεγονός που ισοδυναμεί με αύξηση του κεφαλαίου και, κατά συνέπεια, των οικονομικών μέσων του ΔΝΤ.
Στο Συμβούλιο θα μετέχουν πλέον οι δέκα μεγαλύτεροι μέτοχοι, μεταξύ τους οι ΗΠΑ που θα διατηρήσει το δικαίωμα βέτο και η Ιαπωνία, τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Ιταλία και η ομάδα BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα).
Στο επίκεντρο οι ισοτιμίες των νομισμάτων
Οι υπουργοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες απηύθυναν έκκληση για συστήματα ισοτιμιών «που θα καθορίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τους νόμους της αγοράς» και για «αντίσταση σε όλες τις μορφές προστατευτισμού».
Οι αναδυόμενες χώρες θα πρέπει να αφήσουν τα νομίσματά τους να διαμορφώνονται ελεύθερα και να ενισχύσουν την εσωτερική ζήτησή τους, υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ. Διευκρίνισε ακόμη ότι μια «σταδιακή διαμόρφωση» των ισοτιμιών των νομισμάτων των κυριότερων χωρών με ισχυρό εμπορικό πλεόνασμα είναι απαραίτητη. Ακόμη, χωρίς να κατονομάζει την Κίνα, εκτίμησε πως οι οικονομίες αυτές πρέπει να απομακρυνθούν «από μία εξάρτηση από τις εξαγωγές και να ενισχύσουν την εσωτερική ζήτησή τους».
Ο Γκάιτνερ τάχθηκε επίσης υπέρ μιας πολιτικής «ισχυρού δολαρίου», παραδεχόμενος πάντως πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια ιδιαίτερη ευθύνη στο θέμα των ισοτιμιών.
Επιπλέον, οι χώρες της G20 συμφώνησαν για τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος και των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που κατηγορούνται ότι προκάλεσαν την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Post Top Ad
Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010
Home
Unlabelled
Αναβαθμίζεται ο ρόλος των οικονομικά αναπτυσσόμενων χωρών στο ΔΝΤ