Η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των μεταναστών - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των μεταναστών

Στην αντεπίθεση πέρασε το υπουργείο Εσωτερικών αναφορικά με τις αιτιάσεις του..υπεύθυνου τομεάρχη της ΝΔ, Χρήστου Ζώη, σχετικά με το ζήτημα της ψήφου των νομίμων μεταναστών στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Ποντίκι», το οποίο αποκάλυψε ότι δικαίωμα ψήφου έχουν πάρει μετανάστες, οι οποίοι δηλώνουν διευθύνσεις μόνιμης κατοικίας, σε άδεια οικόπεδα, σε υπαίθριους χώρους στάθμευσης, σε χαμόσπιτα και ερειπωμένα κτίσματα.
Η κυβέρνηση έκανε λόγο για «πολιτική συκοφάντηση» από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και διαβεβαίωσε ότι το σώμα επιθεωρητών και ελεγκτών δημόσιας διοίκησης θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή έλεγχο στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων για τη διακρίβωση των αναφερομένων στο δημοσίευμα.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών:

«Το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με τις διατάξεις του Ν.3838/2010, τις λεπτομερείς εγκυκλίους του και την μηχανογραφική του υποστήριξη έχει λάβει από πλευράς του κάθε μέτρο για να διασφαλίσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό το ανόθευτο της αυτοδιοικητικής εκλογικής διαδικασίας στην οποία θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά στη Χώρα μας ομογενείς και νόμιμοι μετανάστες.

Υπογραμμίζεται ωστόσο ότι η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους διενεργείται με ευθύνη των ίδιων των Δήμων. Όπως απαιτεί ο νόμος 3838/2010 και η εγκύκλιος 6/2010, οι Δήμοι είναι που οφείλουν να ελέγχουν προσεκτικά τα δικαιολογητικά που τους προσκομίζουν οι ενδιαφερόμενοι αλλοδαποί και να πιστοποιούν ότι έχει προσέλθει ο ίδιος αυτοπροσώπως. Ρόλος του Υπουργείου Εσωτερικών με βάση τις ίδιες εγκυκλίους είναι να καταχωρεί τους τελικούς καταλόγους που αποστέλλουν οι Δήμοι κάθε δύο μήνες στην κεντρική του βάση.

Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Ποντίκι επικαλείται το γεγονός ότι ορισμένος αριθμός διευθύνσεων που δηλώθηκαν από πολίτες Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Πολωνίας προκειμένου να εγγραφούν σε εκλογικούς καταλόγους και να ψηφίσουν στις προσεχείς δημοτικές εκλογές μετά από δημοσιογραφική έρευνα αποδείχτηκαν ανύπαρκτες. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι ο τοπικός Δήμος και συγκεκριμένα ο Δήμος Αθηναίων. Σε αυτόν αναφέρονται αποκλειστικά όλα τα περιστατικά που υπάρχουν στο δημοσίευμα.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πάντως ότι κανένας από τους αλλοδαπούς, στους οποίους αναφέρεται, δεν ψηφίζει ως μετανάστης με βάση την νέα διαδικασία του ν. 3838/2010, την οποία επομένως παραπλανητικά το δημοσίευμα υπαινίσσεται. Όλοι τους ανεξαιρέτως, όπως ρητά αναφέρεται στο δημοσίευμα αυτό, είναι υπήκοοι κρατών μελών της ΕΕ και ως τέτοιοι θα ψήφιζαν. Δηλαδή είναι εγγεγραμμένοι σε διαφορετικούς εκλογικούς καταλόγους από αυτούς των μεταναστών, και πάλι όμως υπ' ευθύνη του Δήμου Αθηναίων. Υπενθυμίζεται ότι οι κοινοτικοί πολίτες ψηφίζουν στη χώρα μας από το 1998 με βάση το π.δ. 133/1997. Τη δε σχετική διαδικασία διέπουν και σήμερα εγκύκλιοι που είχαν εκδοθεί από το 2005.

Θα ήταν υποτιμητικό για τον κ. Ζώη, με δεδομένη μάλιστα τη θητεία του στο Υπουργείο Εσωτερικών, να πιστέψει κανείς ότι δεν γνωρίζει τα ζητήματα αυτά. Γι' αυτό και μόνον σε σκόπιμη υιοθέτηση ανακριβειών και διάθεση πολιτικής συκοφάντησης του Υπουργείου Εσωτερικών μπορεί να οφείλεται η αστήρικτη απαίτησή του για εξηγήσεις σχετικά με τη διασφάλιση του ανόθευτου των δημοτικών εκλογών. Άλλωστε εμπεριστατωμένη ενημέρωση σχετικά με τα ζητήματα αυτά είχε παράσχει με την από 21 Ιουλίου 2010 επιστολή του ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Σαμαρά και στην οποία είχε δηλώσει συγκεκριμένα ότι: «οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου μας είναι στη διάθεσή σας προκειμένου να ενημερώσουν εσάς ή και τους συνεργάτες σας όσον αφορά στη λειτουργία της ειδικής εφαρμογής πληροφοριακού συστήματος για την ορθή, ταχεία και ασφαλή υλοποίηση των οικείων προβλέψεων του Ν. 3838/2010».

Τέλος, γνωστοποιείται ότι, με εντολή του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Γιάννη Ραγκούση, το σώμα επιθεωρητών και ελεγκτών δημόσιας διοίκησης θα πραγματοποιήσει αύριο έλεγχο στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων για τη διακρίβωση των αναφερομένων στο δημοσίευμα, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών ΑπΗ-Δ θα αποστείλουν σχετικό φάκελο στην αρμόδια για την ποινική αξιολόγηση της υπόθεσης εισαγγελική αρχή».

2 σχόλια:

  1. Μερικοί θα χαρούν να δουν Αλβανοτσάμηδες,Σκοπιανούς,Βούλγαρους,Τούρκους και Άραβες να ψηφίζουν! Βλέπεις δεν είναι λίγο να έχουν την συμπαράσταση από τους συγγενείς τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειτε η ευθυνη επιβαρυνη τις υπηρεσιες του Δημου ειτε τις υπηρεσιες του Υπ.Εσωτερικων εκεινο που δειχνει οτι καποιο λακο εχει η φαβα ειναι οτι οι διευθυνσεις ειναι ανυπαρκτες.
    Διοτι εφοσον οι πολιτες χωρων της Ε.Ε. εχουν το νομιμο δικαιωμα της φηφου δεν θα ειχαν κανενα λογο να δηλωσουν ψευδεις διευθυνσεις.
    Και μετα τον ελεγχο απο το Υπουργειο, αν αποδειχθη αληθες το περιστατικο θα πρεπει να επιβληθουν κυρωσεις για την ψευδη δηλωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share