Με το σταγονόμετρο οι συνταγογραφήσεις - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Με το σταγονόμετρο οι συνταγογραφήσεις

Σύγκλιση αμοιβών σε νοσοκομεία, θεραπευτήρια

Πλαφόν στις επισκέψεις και, κυρίως, στις συνταγές των συμβεβλημένων γιατρών ανά περιφέρεια και ενιαίες τιμές στα αναλώσιμα και τις...ιατρικές πράξεις μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων νοσοκομείων καθιερώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Μετά τη μείωση των φαρμάκων και την προσπάθεια ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που ξεκινάει από τη Δευτέρα στον ΟΑΕΕ, το υπουργείο Εργασίας βάζει στο στόχαστρο τις νοσοκομειακές δαπάνες. Τόσο αναφορικά με το ύψος κάθε ιατρικής ή νοσοκομειακής επέμβασης όσο και ως προς τον αριθμό των ημερών νοσηλείας ανά περιστατικό.
Ετσι, μια επέμβαση καρδιάς (μπάι πας) κοστίζει στα δημόσια νοσοκομεία από 2.900 έως και 7.300 ευρώ, ενώ στά ιδιωτικά ξεπερνάει τα 8.800 ευρώ, σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΑΕΕ, Γ. Βουδούρη.

Στόχος είναι να δοθεί μια μικρή αύξηση ως προς τις κατώτατες αμοιβές και έτσι να ενισχυθούν τα οικονομικά των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά, κυρίως, να μειωθούν οι τιμές που απολαμβάνουν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Προς τούτο συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά το Συντονιστικό Συμβούλιο Παροχών Υγείας (ΣΣΠΥ), όπου ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης και η γ.γ. Αθηνά Δρέττα έθεσαν προς συζήτηση τα νέα όρια στα οποία θα κινηθούν πλέον οι προμήθειες και οι αμοιβές για νοσοκομειακές υπηρεσίες.
Μάλιστα, θα αναζητηθούν τα σχετικά διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα που ισχύουν στις χώρες της Ε.Ε. έτσι ώστε οι ημέρες νοσηλείας να περιοριστούν, ενώ η αποκατάσταση (σε περίπτωση τραυμάτων ή εγχειρήσεων) να γίνεται εκτός νοσοκομείου. Μάλιστα, θα αναθεωρηθούν όλες οι ισχύουσες, έως τώρα, συμβάσεις των ταμείων με τα νοσοκομεία και θα ανακοστολογηθούν περίπου 8.500 ιατρικές πράξεις. Να σημειωθεί ότι σήμερα υπάρχει κοστολόγηση μόλις σε 1.000.
Ως προς τα αναλώσιμα, θα καθιερωθεί ενιαία τιμή στην οποία θα προμηθεύονται τα ταμεία.
* Μετά την αποκάλυψη ότι ορισμένοι γιατροί συνταγογραφούσαν φάρμακα αξίας άνω των 10.000 ευρώ την ημέρα, θα τεθεί πλαφόν, τόσο ως προς τον (εμφανιζόμενο) αριθμό επισκέψεων ασθενών-ασφαλισμένων όσο και ως προς το ύψος των σκευασμάτων που υπογράφει κάθε γιατρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share