σύμφωνα με τη Business Monitor Ιnternational.
Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να έχει πάρει κάποιες ανάσες ανακούφισης το τελευταίο διάστημα από τα εύσημα των ευρωπαίων αξιωματούχων, των διεθνών οίκων αλλά και του ΔΝΤ, για τα...σημαντικά βήματα προόδου που έχει κάνει στον δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής, ωστόσο η επόμενη δεκαετία προβλέπεται δύσκολη - εάν όχι δυσκολότερη- για την οικονομία της χώρας.
Αυτό εκτιμά στην έκθεσή της για την Ελλάδα, μήκους 24 σελίδων, η Business Monitor Ιnternational (εταιρεία έρευνας και ανάλυσης επιχειρηματικού κινδύνου) η οποία τονίζει πως ακόμα και εάν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να μειώσει τοε έλλειμμα σύμφωνα με τον στόχο του 2014, η πιθανότητα χρεοκοπίας και αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους παραμένει εξαρετικά ισχυρή.
Οπως τονίζεται, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι να βρει η ελληνική κυβέρνηση και άλλες πηγές περικοπής των δαπανών καθώς και φορολόγησης, στα επόμενα χρόνια. Αν και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην αυστηρότητα που επιβάλλει το ΔΝΤ, θα αρχίσει να ανησυχεί για την πτώση της δημοτικότητάς της, ειδικά με τις βουλευτικές εκλογές του 2013 εν όψη. Οπως σημειώνεται, αυτό σημαίνει ότι ίσως και να βγει εκτός στόχων στα δημοσιονομικά της έτσι ώστε να μην χάσει ψήφους.
Επίσης, μία απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης που ενδέχεται να συμβεί θα το κάνει εξαιρετικά δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί στα πλαίσια των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί, καθώς η χαμηλότερη ανάπτυξη σημαίνει μεγαλύτερο έλλειμμα και χρέος.
Το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης του ΔΝΤ εκτιμά πως το δημοσιονομικό έλλειμα της Ελλάδας θα μειωθεί κάτω του 3% μέχρι το 2014, με συγκεκριμένο στόχο το 2,6%. Η B.M.Ι εκτιμά πως είναι πιθανότερο να βρεθεί κάτω του 3% το 2015. Ωστόσο, η πιθανότητα η ελληνική κυβέρνηση να ξεφύγει από τους δημοσιονομικούς της στόχους είναι μεγάλη, δεδομένης της τεράστιας δημοσιονομικής προσαρμογής που χρειάζεται να κάνει η χώρα. Εκτός από την πάταξη της φοροδιαφυγής, οι βασικές προκλήσεις στο άμεσο μέλλον θα είναι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και μεταφορών, καθώς και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Η Β.Μ.Ι λοιπόν προειδοποιεί πως εάν η Ελλάδα βγει κάποια στιγμή σημαντικά εκτός στόχου του προγράμματος του ΔΝΤ, αυτό θα σημαίνει και την διακοπή του προγράμματος οικονομικής στήριξης, κάτι το οποίο θα προκαλέσει τεράστια αναταραχή στην αγορά.
Επιπλέον, είτε «πιάσει» έιτε όχι, η κυβέρνηση τον στόχο του ελλείμματος για το 2014, η πραγματική απειλή στην οικονομική σταθερότητα της χώρας, θα είναι το υπέρογκο δημόσιο χρέος.
Τα κεφάλαια στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι δάνεια που θα πρέπει να αποπληρωθούν. Ενώ ένα χαμηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους δανεισμού της κυβέρνησης κερδίζοντας εμπιστοσύνη στην αγορά, οι ανησυχίες θα στραφούν γύρω από το πως θα μπορέσει να πληρώσει το χρέος της.
Οπως τονίζει η Business Monitor, το βάρος του χρέους της Ελλάδας μπορεί να διατηρηθεί μόνο εάν η χώρα επωφεληθεί από τα χαμηλά επιτόκια, της ισχυρές δημοσιονομικές ισορροπίες και την εύρωστη προοπτική της ανάπτυξης. Αυτό δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να το πετύχει με τίποτα κι έτσι η πτώχευση και η αναδιάρθρωση του χρέους της θα είναι το τελευταίο κομμάτι του παζλ. Αν και είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το πότε θα συμβεί αυτό ακριβώς, η B.M.I εκτιμά πως η επιστροφη της χώρας στις αγορές για χρηματοδότηση το 2013, θα αποτελέσει το… τράβηγμα της σκανδάλης.
Post Top Ad
Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010
Home
Unlabelled
"Η Ελλάδα θα πτωχεύσει και θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους μόλις βγει στις αγορές"