Eurostat: Που θα «κλείσουν» έλλειμμα και χρέος - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Eurostat: Που θα «κλείσουν» έλλειμμα και χρέος

Για έλλειμμα στο 15,4% του ΑΕΠ και χρέος στο 127,6% το 2009 εξαιτίας κυρίως της ενσωμάτωσης των ελλειμμάτων και των κρατικών εγγυήσεων των δημοσίων οργανισμών στη...γενική κυβέρνηση αλλά και των κρυφών swaps, κάνουν λόγο οι πληροφορίες για την αναθεώρηση από τη Eurostat.
Aπό την πλευρά της η κυβέρνηση εξακολουθεί να κρατάει χαμηλούς τόνους για το έλλειμμα, ενώ πηγές από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο να μην υπάρξει καμία διαρροή πριν από την επεξεργασία των στοιχείων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με οικονομικούς παρατηρητές η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη, για παράδειγμα, να εγγράψει στον Προϋπολογισμό 1,5 δισ. καταπτώσεις εγγυήσεων, εκ των οποίων τα 900 εκατομμύρια είναι του ΟΣΕ. Ωστόσο, εάν τα χρέη του ΟΣΕ μπουν όλα μέσα στο χρέος, τότε αυτό το ποσό φεύγει από το έλλειμμα.

Στο πλαίσιο αυτό, τα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 9,1 δισ., τα οποία έχουν ανακοινωθεί από το Μάιο, είναι τα μέτρα του 2011. Δεν χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα, υποστηρίζουν και προσθέτουν ότι υπάρχει ένα μαξιλάρι από την πλευρά της περικοπής των δαπανών.

Παράγοντες του υπουργείου οικονομικών, εμφανίζονται τόσο βέβαιοι ότι η επίπτωση στο έλλειμμα του τρέχοντος προϋπολογισμού θα είναι μικρή που προσανατολίζονται στη χρονική μετάθεση βασικών πηγών εσόδων του νέου προϋπολογισμού για το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Για παράδειγμα η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, από την οποία το υπουργείο προσδοκά έσοδα της τάξης των 270 εκατ.ευρώ δεν θα ισχύσει από 1.1.2011, όπως προβλεπόταν αρχικά, αλλά αργότερα λόγω της καθίζησης της αγοράς.

Επίσης μετατίθεται για αργότερα η εξίσωση των ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ενώ είναι γνωστό ότι εγκαταλείπεται το σχέδιο της μετάταξης του 30% των προϊόντων από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή και αντικαθίσταται από μικρότερες διαρρυθμίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share