Συνάντηση Ε.Ε. - ΗΠΑ: το «μενού» περιέχει από ισοτιμίες νομισμάτων, μέχρι Ιράν - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Συνάντηση Ε.Ε. - ΗΠΑ: το «μενού» περιέχει από ισοτιμίες νομισμάτων, μέχρι Ιράν

αλλά και ..Ίντερνετ.

Η πολυπόθητη συνάντηση κορυφής ΗΠΑ-Ευρώπης θα γίνει αύριο στη Λισαβόνα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, καθώς η...πολυμερής συνεργασία ανάμεσα στις δύο ακτές του Ατλαντικού και τη Ρωσία ενισχύεται, με αποτέλεσμα μάλιστα μερικές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης να ανησυχούν και να ζητούν εγγυήσεις.
Η προγραμματισμένη πριν από έξι μήνες συνάντηση του προέδρου Ομπάμα με την ηγεσία της Ε.Ε. ματαιώθηκε από τον Λευκό Οίκο και οι Βρυξέλλες είχαν κάπως ενοχληθεί. Οι Αμερικανοί είχαν επικαλεστεί βεβαρημένο πρόγραμμα του προέδρου και οι Ευρωπαίοι θεώρησαν ότι ο νέος τότε Αμερικανός πρόεδρος έδινε μικρή σημασία στη Γηραιά Ηπειρο. Τώρα στη Λισαβόνα θα συναντηθεί για πρώτη φορά ο Ομπάμα με τον νέο πρόεδρο της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ. «Θα είναι ευκαιρία να μάθουν να γνωρίζονται» σχολίασε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ε.Ε. Ουίλιαμ Κέαρντ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι από τις συναντήσεις περιμένει συγκεκριμένα αποτελέσματα για τους πολίτες και των δύο ακτών του Ατλαντικού και ότι πρέπει οι συνομιλίες να εστιάσουν στην απασχόληση και στην ανάπτυξη.

Είναι βέβαιο ότι θα συζητηθούν οι ισοτιμίες των εθνικών νομισμάτων, μετά τις εξελίξεις στη συνάντηση των G-20 στη Σεούλ. Οι ΗΠΑ ανησυχούν για το εμπορικό ισοζύγιο που έχουν κυρίως προς τη Γερμανία.
Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν την κλιματική αλλαγή, την ασφάλεια στο Ιντερνετ, τα πυρηνικά του Ιράν, τη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
Ολα υπό το πρίσμα της στρατηγικής συμφωνίας Ε.Ε.-Ρωσίας που θεωρείται βέβαιη, αλλά και της συνεργασίας Ρωσίας-ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. το 2011, ζήτησε εγγυήσεις για τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, που άλλοτε ήταν στη σοβιετική σφαίρα επιρροής.
Οι εγγυήσεις αφορούν τη στρατιωτική ασφάλεια, τις οικονομικές υποδομές, την πρόσβαση στις αγορές και άλλα θέματα. Οι συμφωνίες Ε.Ε.-Ρωσίας σκοντάφτουν κυρίως σε θέματα ενέργειας.
Οι δύο πλευρές θα έχουν συνάντηση κορυφής στις 7 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ζήτησε εγγυήσεις και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, σε περίπτωση επίθεσης σε κράτος-μέλος, στον εφοδιασμό με καύσιμα και ενέργεια, στην πρόσβαση στις ρωσικές αγορές, ακόμα και για την επιρροή που έχει η Ρωσία στην Ουκρανία.
Εν τω μεταξύ βαθαίνει η συνεργασία των ΗΠΑ με την Πολωνία. Ο Πολωνός υπουργός Αμυνας Μπόγκνταν Κλιχ δήλωσε ότι αμερικανικά μαχητικά F-16 και μεταγωγικά αεροπλάνα τύπου Ηρακλής θα σταθμεύουν περιοδικά στην Πολωνία, με τα πληρώματά τους, από το 2013, καθώς η χώρα του αποφάσισε να δεχτεί το αίτημα που της υπέβαλε η Ουάσιγκτον.πηγή Ελευεθεροτυπία
Bookmark and Share