Ενα αποτέλεσμα με πολλές ..ουρές - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Ενα αποτέλεσμα με πολλές ..ουρές

«Αν η διαφορά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. είναι κάτω από το 5%, θα πάμε σε πρόωρες εκλογές».

Αυτή είναι η άποψη του πρωθυπουργού και...δεν αποκλείεται ακόμη κι απόψε το βράδυ στη δήλωσή του να πάρουμε γεύση των προθέσεών του. Το ερώτημα είναι με ποιο κριτήριο θα γίνει η ανάλυση των αποτελεσμάτων προκειμένου να προκριθεί η μία ή η άλλη λύση.
Κομματικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η «απειλή» του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές είναι επιλογή υψηλού ρίσκου και ανεπαρκώς αιτιολογημένη.
Σύμφωνα με τον Γ. Ραγκούση, που είναι ο μόνος υπουργός που υπερασπίζεται με θέρμη τη γραμμή Παπανδρέου, στη ζυγαριά θα μπουν τα ποσοστά των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας στις 13 περιφέρειες της χώρας. Αν από τη σύγκριση προκύπτει σαφές προβάδισμα των πρασίνων, τότε δεν μπορεί η κυβέρνηση να ισχυριστεί ότι καταγράφεται δυσαρμονία ανάμεσα στους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς και στις διαθέσεις της κοινωνίας και να στήσει κάλπες.

Ωστόσο κι αυτού του τύπου η προσέγγιση υποφέρει σε αρκετά σημεία. Για παράδειγμα, πώς θα εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα για τη δύναμη των κομμάτων στην πολυπληθή Περιφέρεια Αττικής και στα Ιόνια, όπου προηγούνται με βάση τα γκάλοπ οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ Δημαράς και Καλούδης, όπως και στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου, όπου ο Π. Τατούλης παίρνει ψήφους και από το ΠΑΣΟΚ και από τη συντηρητική παράταξη; Καθαρή απάντηση δεν υπάρχει σ' αυτό το ερώτημα. Χαριτολογώντας, κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης είπε στην «Κ.Ε.» ότι «σ' αυτές τις περιπτώσεις θα εφαρμοστεί από τον πρόεδρο και το επιτελείο του η αρχή της δημιουργικής λογιστικής».

Η πλειονότητα των υπουργών και των υψηλόβαθμων κομματικών παραγόντων συμφωνεί ότι «ο Παπανδρέου δεν μπλοφάρει με τις πρόωρες εκλογές». Οπως σημείωσε στην «Κ.Ε.» συνομιλητής του, «μπορεί ο Γιώργος σε θέματα διαχείρισης να καθυστερεί και να λειτουργεί μ' ένα χαλαρό στιλ, υιοθετώντας διαδικασίες εξαντλητικής και ατελέσφορης διαβούλευσης, όμως στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ευχέρειά του να κυβερνά είναι αποφασιστικός».

Οι ίδιοι παράγοντες, πάντως, εκφράζουν ισχυρές επιφυλάξεις για την ορθότητα της απόφασης του κ. Παπανδρέου. Εκτιμούν ότι η προσφυγή στις κάλπες είναι επιλογή υψηλού ρίσκου και ανεπαρκώς αιτιολογημένη για τους εξής λόγους:

1 Ακόμη κι αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει άνετη αυτοδυναμία, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί στον Γ. Παπανδρέου ότι θα σταματήσουν η αντιπολίτευση και τα συνδικάτα να πολεμούν το μνημόνιο και τις συνέπειές του.

2 Αν οι πολίτες αποδοκιμάσουν τους υποψηφίους του κόμματος, και άρα την κυβέρνηση, πώς θα τους ζητήσει ύστερα από λίγες μέρες ν' αλλάξουν γνώμη και να επιδοκιμάσουν μια πολιτική που απέρριψαν και την οποία θα συνεχίσει να προωθεί αν εξασφαλίσει την αυτοδυναμία; Δεν αποκλείεται να τους θυμώσει κι αυτό να αποτυπωθεί στις κάλπες.

3 Το επιχείρημα ότι ο νόμος Παυλόπουλου δίνει μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα έχει αξία, αν τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα. Ομως με τον κόσμο απογοητευμένο και εξαγριωμένο λόγω των μέτρων, καραδοκεί ο κίνδυνος δυσάρεστων εκπλήξεων.

4 Εχοντας απορρίψει την εκδοχή των οικουμενικών κυβερνήσεων, θεωρώντας ότι οι συνθήκες δεν είναι ώριμες για συμμαχικές κυβερνήσεις και διαδίδοντας ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει με οριακή πλειοψηφία, θα πάει στις κάλπες μόνο για ένα αποτέλεσμα, την άνετη αυτοδυναμία. Διαφορετικά, πρέπει να κάνει πάλι εκλογές. Αυτή η τακτική σε περίοδο κρίσης μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική, χώρια που θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις του με την τρόικα, η οποία δεν βλέπει με καλό μάτι τις εκλογές.

5 Εχει υποτιμήσει την περίπτωση στην επόμενη Βουλή να αυξηθεί ο αριθμός των κομμάτων. Είναι βέβαιο ότι στον εκλογικό στίβο θα κατεβούν το σχήμα που θα δημιουργήσει η Ντόρα Μπακογιάννη και η Δημοκρατική Αριστερά. Αν καταφέρουν να διαβούν το κατώφλι του Κοινοβουλίου (με τη ρευστότητα που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό δεν είναι απίθανο να συμβεί), η υλοποίηση του στόχου για καθαρή αυτοδυναμία δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

6 Υπάρχει όμως και μια ομάδα στελεχών που υποστηρίζει ότι ο Γ. Παπανδρέου θέλει τις εκλογές πάση θυσία. Και για να κλείσει τα στόματα των αντιπάλων του, και για να έχει τη νομιμοποίηση να πάρει κι άλλα μέτρα, και για να προκαλέσει εσωτερικά προβλήματα στον Α. Σαμαρά. Αν ισχύει αυτό το σενάριο, τότε ο πρωθυπουργός μάλλον εύχεται να υποστεί μια λογική και αναστρέψιμη ήττα, που θα του επιτρέψει να πάει σε εκλογές με το δίλημμα: «διάσωση με μένα ή χρεοκοπία με τους άλλους;».
Ελευθεροτυπία
Bookmark and Share