Το δίκτυο Γερμανών τραπεζικών International Bankers Forum διοργάνωσε στο Βερολίνο εκδήλωση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Στη συζήτηση συμμετείχαν...τραπεζικοί παράγοντες από τη Γερμανία και από την Ελλάδα
*Η Ντόιτσε Βέλλε μεταδίδει το παρακάτω σχετικό ρεπορτάζ :
"Ερχόμενοι από την Ελλάδα οι Έλληνες τραπεζικοί ανέμεναν ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν στο Βερολίνο σκληρή κριτική για την ελληνική οικονομία. Άλλωστε αυτή η εικόνα προβάλλεται σε γενικές γραμμές στα ελληνικά μίντια, ότι δηλαδή η φήμη της Ελλάδας στη Γερμανία είναι η χειρότερη. Τίποτα από όλα αυτά στο Βερολίνο. Η υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Ελένη Δενδρινού-Λουρή, δήλωσε μετά το τέλος της εκδήλωσης: “Αυτό που είδα εγώ εδώ ήταν μια μεγάλη διάθεση για βοήθεια, μια μεγάλη διάθεση για συμπαράσταση, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το που μπορούμε να επενδύσουμε, που είναι οι επενδυτικές ευκαιρίες για μας. Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό για μας. Το στοιχείο που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή, αφού έχουμε σταθεροποιήσει το πρόγραμμα, είναι η βοήθεια για την ανάπτυξη. Αυτό το έχουν καταλάβει πολύ καλά, και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό.”
Σε παρόμοιες εκτιμήσεις κατέληξε μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης και Δημήτρης Νικολός, στέλεχος της Eurobank: “Το πιο σημαντικό για μένα ήταν ότι το ακροατήριο προσέγγιζε το πρόβλημα από τη σκοπιά, τι μπορεί να κάνει η Γερμανία, τι μπορεί να κάνουν οι γερμανικές επιχειρήσεις, τι μπορούν να κάνουν οι γερμανικές τράπεζες. Αντιλαμβάνονται ότι είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι που λέγεται ευρώ και όπου ο ένας θα πρέπει να βοηθά τον άλλο.”
Αποφασιστικής σημασίας τα επόμενα 2-3 χρόνια
Πράγματι, η συζήτηση επικεντρώθηκε μεταξύ άλλων και γύρω από το ερώτημα κατά πόσο η Ελλάδα θα καταφέρει τελικά να ορθοποδήσει λόγω του τεράστιου δημοσίου χρέους της. Η Vera Schubert, στέλεχος της τράπεζα KfW, εκφράζεται με συγκρατημένη αισιοδοξία. Ας σημειωθεί ότι η κρατική KfW είναι η γερμανική τράπεζα που στα πλαίσια του μνημονίου διαθέτει 22 δις ευρώ του συνολικού δανείου των 115 δις ευρώ.
Όπως δήλωσε η Vera Schubert: “Οι προσπάθειες που καταβάλει τώρα η Ελλάδα είναι τεράστιες. Και αν ακολουθήσει σταθερά αυτή την πορεία τα επόμενα χρόνια, τότε πολύ σύντομα τα πράγματα θα πάνε προς το καλύτερο. Το ζητούμενο αυτό το διάστημα είναι να αποκτήσει διεθνώς η Ελλάδα εμπιστοσύνη. Βέβαια οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται χρειάζονται κάποιο χρόνο για να φέρουν αποτελέσματα όσο αφορά την οικονομική ανάπτυξη. Τα επόμενα δύο, τρία χρόνια είναι αποφασιστικά. Εάν η Ελλάδα ακολουθήσει σταθερά την πορεία που έχει χαράξει, τότε είμαι πολύ αισιόδοξη ότι θα ανέβει και πάλι στο σωστό τρένο.”
Ωστόσο, συμπληρώνει η Vera Schubert, ακόμη και αν η Ελλάδα ακολουθήσει μια σταθερή πολιτική για την εξυγίανση της οικονομίας, θα χρειαστούν 5 με 10 χρόνια για να ξεπεραστούν τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Επιτακτική η ανάγκη επενδύσεων
Η συζήτηση στο Βερολίνο επεκτάθηκε και στο θέμα πως μπορεί να προβεί μια χώρα σε επενδύσεις τη στιγμή που πρέπει να κάνει περικοπές; Ο Cristof Maetze, στέλεχος της Commerzbank, υπεύθυνος του τομέα διεθνείς χρηματοδοτήσεις: “Το ζητούμενο τώρα είναι βέβαια να κάνεις περικοπές. Αλλά θα πρέπει συγχρόνως να βρεις πολύ συγκεκριμένους τομείς για επενδύσεις. Το παράδοξο είναι, σε τέτοιες περιόδους αναδιάρθρωσης, ότι θα πρέπει να τα κάνεις και τα δύο μαζί. Δηλαδή να κάνεις περικοπές και συγχρόνως να σκέφτεσαι, που μπορώ να επενδύσω για να μετατρέψω τις περικοπές σε οικονομική ανάπτυξη.”
Οι τομείς αυτοί είναι ο τουρισμός, οι νέες τεχνολογίες, αλλά και τομείς που σχετίζονται με την εναλλακτική ενέργεια. Επειδή όμως στην ΕΕ το κόστος της εργατικής δύναμης είναι υψηλό η Ελλάδα θα πρέπει να αναβαθμίσει την ποιότητα τόσο των υπηρεσιών που προσφέρει όσο και των προϊόντων που παράγει. Για να προσελκύσει δε ξένους επενδυτές, θα πρέπει να μειώσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια και όχι μόνο, υποστηρίζει ο διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα, Martin Knapp: “Θα πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία πολλών ανθρώπων, οι οποίοι βλέπουν ακόμη τον ξένο επενδυτή με καχυποψία. Πιστεύουν ότι είναι ένα είδος εχθρού, που πάει να τους φάει την πίτα. Δηλαδή δεν μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να προσελκύσουμε επενδύσεις την ώρα που γίνεται ένας τρομερός ανταγωνισμός για την προσέλκυση επενδύσεων, όπου συμμετέχουν όλα τα κράτη.”
Post Top Ad
Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010
Home
Unlabelled
"Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας"