Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου

τo stress test των ελληνικών τραπεζών

Τελικώς, ο κύβος ερρίφθη, σχετικά... με το επόμενο στρες τεστ των ελληνικών τραπεζών. Οριστικά, αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου κι αφού θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων για το 9μηνο του 2010. Ως γνωστόν, καταλυτική ημερομηνία, για αυτή τη δοκιμασία, είναι η 30η Νοεμβρίου, οπότε από την επομένη θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης, κρίσιμης από κάθε άποψη, διαδικασίας.

Στους κόλπους των τραπεζιτών επικρατεί αισιοδοξία ότι η δοκιμασία θα αποδειχθεί επιτυχής, "για όλους", αν κι αυτή είναι μια εκτίμηση - μονόδρομος. Ο λόγος προφανής: σε αυτή τη φάση, κανείς δεν θα μπορούσε να ισχυρισθεί κάτι αντίθετο, για ευνόητους λόγους. Την ευθύνη αυτού του τεστ θα έχει η Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία λέγεται ότι θα υποβάλλει τους δοκιμαζόμενους σε πολύ αυστηρά "εμπόδια", τα οποία, όπως παραδέχονται οι άμεσα εμπλεκόμενοι στη διαδικασία, στην "αληθινή ζωή" πολύ δύσκολα θα κληθούν ποτέ να αντιμετωπίσουν. Κατά συνέπεια, το τεστ θα είναι πολύ πιο δύσκολο απ ότι ήταν το τελευταίο, που έγινε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, και κατά τη διάρκεια του οποίου "κόπηκε" η Αγροτική.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, η διοργανώτρια ΤτΕ, θα επεξεργασθεί τα αποτελέσματα της δοκιμασίας στα οποία θα υποβάλλει το σύνολο των εμπορικών τραπεζών που δραστηριοποιούνται εντός των ελληνικών ορίων έως το τέλος Δεκεμβρίου και κάποια στιγμή, αρχές Ιανουαρίου, θα έχει έτοιμα τα αποτελέσματα της. Προς το παρόν, δεν έχει διευκρινισθεί αν θα τα δημοσιοποιήσει ή όχι κι αυτό είναι το επόμενο πιο ενδιαφέρον θέμα του όλου project. Το πιθανότερο πάντως είναι πως δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα, κατά την πάγια τακτική της ΤτΕ. Η κοινή γνώμη όμως θα ενημερωθεί εμμέσως πλην σαφώς, μέσω του σχολιασμού που θα κάνει ο διοικητής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας στην επόμενη έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, που θα συντάξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share