Ο εργοδότης θα προσφεύγει στη Διαιτησία και η απεργία θα τερματίζεται..! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Ο εργοδότης θα προσφεύγει στη Διαιτησία και η απεργία θα τερματίζεται..!

Ωραία "διαβούλευση"...

Με δύο γκρίζες διατάξεις αναφορικά με την ευχέρεια των Διαιτητών να «ρίχνουν» τους μισθούς κάτω από τις προβλέψεις των κλαδικών συμβάσεων και την...αναστολή των απεργιών όταν ο εργοδότης προσφεύγει στη Διαιτησία δόθηκε χθες βράδυ στη δημοσιότητα για διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τον ΟΜΕΔ.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας επιβλήθηκε από την τρόικα των επιτηρητών και με στόχο να έχουν την ευχέρεια προσφυγής στη Διαιτησία και οι επιχειρήσεις.
Υστερα από παλινωδίες μηνών και ενώ έχει παρέλθει η προθεσμία υιοθέτησης της ρύθμισης (το Μνημόνιο προέβλεπε τη θέσπιση των νέων διατάξεων έως τον περασμένο Σεπτέμβριο) η κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση να φέρει το νέο νόμο μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό αποτελεί απαράβατο όρο και για την καταβολή της 4ης δόσης του δανείου των 15 δισ. ευρώ (Μάρτιος 2011).
Με το σχέδιο νόμου της υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη προβλέπεται η δυνατότητα προσφυγής των επιχειρήσεων στη Διαιτησία, νέο 9μελές διοικητικό συμβούλιο στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), νέο σώμα 38 Μεσολαβητών και 12 Διαιτητών, η καθιέρωση ειδικής αυξημένης πλειοψηφίας (7/9) για την ανάδειξη των Μεσολαβητών και Διαιτητών κ.ά.
Η προσφυγή στη Διαιτησία θα γίνεται σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας και η απόφαση του Διαιτητή θα είναι υποχρεωτική. Ειδικά για τις επιχειρησιακές και τις ομοιεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις, η προσφυγή στη Διαιτησία περιορίζεται στον καθορισμό βασικού ημερομισθίου ή/και βασικού μισθού.

Διαιτητής στη ζωή μας

Ωστόσο, μετά την αναθεώρηση του Μνημονίου και την πρόβλεψη οι επιχειρησιακές συμβάσεις να υποχωρούν και κάτω των κλαδικών -ενώ ο εργαζόμενος δεν διατηρεί το δικαίωμα να επιλέξει την καλύτερη ρύθμιση (συρροή)- εμφανίζεται το ακραίο ενδεχόμενο ένας απλός Διαιτητής να έχει το δικαίωμα να βγάλει απόφαση και να μειώσει τις αποδοχές του μισθωτού, ακόμη και κάτω της κλαδικής σύμβασης που συνήψε η ομοσπονδία με την αντίστοιχη εργοδοτική οργάνωση.
Παράλληλα, ενώ διατηρείται η υποχρέωση αναστολής των απεργιακών κινητοποιήσεων όταν αναλαμβάνει την υπόθεση της συλλογικής διαφοράς ο Διαιτητής, τώρα που δίνεται η δυνατότητα και στον εργοδότη να προσφεύγει στη Διαιτησία ουσιαστικά ακυρώνεται το δικαίωμα άσκησης απεργιακής πίεσης του μόνου μέσου που έχει το σωματείο προκειμένου να ικανοποιηθούν τα εργατικά αιτήματα. Και επειδή το μέλος μπορεί να προσφεύγει ανά πάσα στιγμή της διαδικασίας στη Διαιτησία, είναι προφανές ότι παρέχεται ένα όπλο διάλυσης των επιτυχημένων απεργιακών κινητοποιήσεων από τον εργοδότη και μέσω του Διαιτητή να ξεμπερδεύει με το εργατικό σωματείο.
Bookmark and Share