Η συγκράτηση των απωλειών του ΠΑΣΟΚ, η ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας, η εντυπωσιακή ενίσχυση του ΚΚΕ και η μεγάλη αποχή ήταν τα...βασικά χαρακτηριστικά της χθεσινής αναμέτρησης για την εκλογή των 325 δημάρχων και 13 περιφερειαρχών της χώρας, οι οποίοι θα αναλάβουν από την 1η Ιανουαρίου 2011 να υλοποιήσουν την διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη. Κατόπιν τούτων, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, γεγονός που έχει αντίκτυπο και στο επιτόκιο των ελληνικών δεκαετών ομολόγων.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ενσωματωμένα αποτελέσματα, το κυβερνών κόμμα προηγείται στις επτά από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας (Αττική, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη), ενώ η Νέα Δημοκρατία σε έξι (Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Βόρειο Αιγαίο, Ιόνια Νησιά, Θεσσαλία, Ήπειρος). Η αποχή έφτασε στο 40% του εκλογικού σώματος πανελλαδικά και πήρε πρωτοφανείς διαστάσεις στην Αθήνα και τον Πειραιά (57% και 54% αντίστοιχα). Το ΚΚΕ βγήκε σημαντικά ενισχυμένο από την κάλπη, κινούμενο σε διψήφια ποσοστά σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ στην Αττική ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θανάσης Παφίλης ξεπέρασε το 14%. Αντιθέτως, ο δικομματισμός περιορίστηκε στο 67%, με το ΠΑΣΟΚ να διατηρεί προβάδισμα σχεδόν 3% έναντι της Νέας Δημοκρατίας, αν και η αναγωγή των ψήφων των υποψηφίων περιφερειαρχών δεν θεωρείται ιδιαίτερα ασφαλής μέθοδος για την εκτίμηση πρόθεσης ψήφου σε ενδεχόμενες βουλευτικές εκλογές.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο γύρο (μόνο το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να κερδίζει το Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη από τον πρώτο γύρο), προμηνύεται μεγάλο ντέρμπι και στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας, αλλά και στις περισσότερες περιφέρειες. Στην Αθήνα, ο Νικήτας Κακλαμάνης προηγείται με 34,96%, έναντι 28,39% του Γιώργου Καμίνη, διαφορά που δεν θεωρείται ασφαλής. Εντύπωση επίσης προκαλούν τα υψηλά ποσοστά που έλαβε η Χρυσή Αυγή στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας (5,27%). Στη Θεσσαλονίκη, η διαφορά μεταξύ του Κώστα Γκιουλέκα και του Γιάννη Μπουτάρη, κινείται περί το 4% (37,86% έναντι 33,57%), αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά στον Β' γύρο. Στον Πειραιά, ο Γιάννης Μίχας του ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε κοντά στο 30% στον Α' γύρο, κάτι που δεν του εξασφαλίζει νίκη την επόμενη Κυριακή, απέναντι στον Βασίλη Μιχαλολιάκο. Αντιθέτως, εύκολο έργο φαίνεται να έχει στον δεύτερο γύρο ο Παναγιώτης Ψωμιάδης (ΝΔ) στην Κεντρική Μακεδονία, ο Απόστολος Κατσιφάρας (ΠΑΣΟΚ) στη Δυτική Ελλάδα και ο Γιώργος Δακής (ΝΔ) στη Δυτική Μακεδονία. Από την άλλη πλευρά, αμφίρροπη προμηνύεται η αναμέτρηση στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, τη Θεσσαλία, το Βόρειο Αιγαίο, τα Ιόνια νησιά, την Ήπειρο και την Πελοπόννησο. Στην Αττική, όλα θα εξαρτηθούν από το που θα στραφούν οι ψηφοφόροι του Γιάννη Δημαρά στον δεύτερο γύρο.
Εν ολίγοις, τα συμπεράσματα των εκλογών είναι τα εξής:
■Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που θα μπορούσε να ανακηρυχθεί χωρίς περιστροφές κερδισμένος της αναμέτρησης και ο δικομματισμός ο μεγάλος χαμένος.
■Η Νέα Δημοκρατία, χάρη στην αντιμνημονιακή της ρητορική, κατάφερε να μειώσει δραματικά τη διαφορά των δέκα ποσοστιαίων μονάδων που τη χώριζε με το ΠΑΣΟΚ, μέσα σε μόλις ένα χρόνο.
■Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε την τελευταία στιγμή να συγκρατήσει τις απώλειές του, κυρίως λόγω του διλήμματος που έθεσε ο πρωθυπουργός για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Για παράδειγμα, ενώ οι υποψήφιοί του σε Αττική και Ιόνιο φέρονταν στις δημοσκοπήσεις να μην περνάνε στο δεύτερο γύρο, τελικά ανέτρεψαν τα προγνωστικά απέναντι στους “αντάρτες” υποψηφίους που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ. Η συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος αυξήθηκε τόσο όσο χρειαζόταν για να μην χάσει τελικά τις εκλογές, στην οποία περίπτωση ο κ. Παπανδρέου θα ερχόταν σε πολύ δύσκολη θέση.
■Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, όλα τα αποτελέσματα είναι ανοικτά και στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας. Από την έκβαση αυτών των μαχών, θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό και οι τελικές εντυπώσεις των εκλογών.
■Η ελληνική κοινωνία είναι διχασμένη απέναντι στο Μνημόνιο. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της (40%) αγνόησε και την αντιμνημονιακή ρητορική σύσσωμης της αντιπολίτευσης και το εκλογικό δίλημμα του κ. Παπανδρέου, ενώ το ΠΑΣΟΚ παραμένει - έστω και αποδυναμωμένο - το πρώτο κόμμα, παρά τα πρωτοφανή περιοριστικά μέτρα που έχει επιβάλλει. Το γεγονός ενδεχομένως να οφείλεται στο ότι η αντιπολίτευση δεν έχει ακόμη αρθρώσει σαφή εναλλακτική πρόταση στην “ανηφόρα” του Μνημονίου.
Ασφαλέστερα συμπεράσματα βεβαίως θα εξαχθούν και μετά τον β' γύρο των εκλογών, την ερχόμενη Κυριακή.