Οι προβληματισμοί του Ντομινίκ Στρος Καν... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Οι προβληματισμοί του Ντομινίκ Στρος Καν...


"..οι πάντες πιστεύουν στο Ταμείο ότι ο Ντομινίκ Στρος Καν στις συζητήσεις που θα έχει στην Αθήνα θα αναγκαστεί να αποδεχθεί το αίτημα του πρωθυπουργού για να ληφθούν μέτρα και να γίνουν βήματα που θα ανακουφίσουν το λαό και την αγορά.."
Άρθρο-ανταπόκριση από Ουάσινγκτον του κ.Μιχ.Ιγνατίου,
αναδημοσιεύεται απ΄την εφημερίδα "Ημερησία".

Για όσους γνωρίζουν όσα συνέβησαν στο παρασκήνιο τις τελευταίες δύο εβδομάδες μεταξύ Αθήνας, Βρυξελλών και Ουάσιγκτον δεν ήταν καθόλου έκπληξη η ανακούφιση του Ντομινίκ Στρος Καν για τα αποτελέσματα των...περιφερειακών εκλογών στην Ελλάδα, την οποία δημοσιοποίησε ο ίδιος με συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter. Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου «κόντεψε να σκάσει» κατά την έκφραση πηγής που παρακολουθούσε από κοντά τα διαδραματιζόμενα στην ελληνική πρωτεύουσα.
Η απειλή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για την πραγματοποίηση βουλευτικών εκλογών εάν δεν ήταν αρεστό το αποτέλεσμα προκάλεσε... καρδιακές προσβολές στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον, αλλά πιο πολύ ενόχλησε το Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος φοβήθηκε πως θα τιναζόταν στον αέρα το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Τη δήλωση του πρωθυπουργού ακολούθησαν έντονες συζητήσεις και τηλεφωνικές συνδιαλέξεις. Είμαι δε βέβαιος ότι ακόμα και αν το αποτέλεσμα δεν ήταν αναμενόμενο για τον πρωθυπουργό δεν θα τολμούσε να ζητήσει την ανανέωση της λαϊκής εντολής, διότι θα βρισκόταν αντιμέτωπος με την άρνηση αυτών που έβαλαν πλάτη τον περασμένο Απρίλιο στηρίζοντας τον ίδιο και την κυβέρνησή του.
Το Πρόγραμμα Σταθερότητας «πέρασε» από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου επειδή το επέβαλε ο Ντομινίκ Στρος Καν. Αντιμετώπισε μύριες αντιδράσεις από τους αντιπροσώπους, αλλά είπε και στη συνεδρίαση και στον καθένα ξεχωριστά ότι εγγυάται προσωπικά ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της θα τα καταφέρουν. Εκανε και κάτι άλλο ο διευθυντής του ΔΝΤ που είναι γνωστό μόνο σε πολύ λίγους. Ηταν αυτός που πρότεινε το κοινό πακέτο ΔΝΤ - Ε.Ε., ήταν αυτός που το σχεδίασε και ήταν αυτός που έπεισε τον ένα μετά τον άλλο τους ισχυρούς της Ε.Ε. να το αποδεχθούν. Ακόμα και τα τηλεφωνήματα του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στη Γερμανίδα καγκελάριο έγιναν στο πλαίσιο του σχεδιασμού που εκπόνησε ο γενικός διευθυντής του Ταμείου.
Οταν, λοιπόν, πληροφορήθηκε για τη δήλωση του κ. Παπανδρέου, δικαιολογημένα ενοχλήθηκε και εξοργίστηκε. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι γνωστές όλες οι λεπτομέρειες, είναι βέβαιο πως η ενόχληση και η οργή του έφτασαν στην Αθήνα.
Βέβαια, ο κ. Στρος Καν, που θα επισκεφθεί την Αθήνα την πρώτη εβδομάδα Δεκεμβρίου, ισχυρίστηκε στις δηλώσεις του ότι το αποτέλεσμα των εκλογών απέδειξε πως ο ελληνικός λαός κατανόησε το Μνημόνιο και τις συνέπειές του. Η διαπίστωσή του δεν είναι σωστή και όσοι τον γνωρίζουν είναι βέβαιοι πως και ο ίδιος αντιλαμβάνεται πως «δεν έχουν έτσι τα πράγματα». Ομως, αν αναλογιστεί κανείς όσα πέρασε τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες δικαιολογείται το «ξέσπασμα» ανακούφισης.
Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ γνωρίζει, επίσης, ότι ο ελληνικός λαός έφτασε στα όριά του, γνωρίζει ότι η παραμικρή επιβολή νέων φόρων ή μείωση των μισθών θα οδηγήσει σε καθολικό ξέσπασμα. Και είναι γι' αυτό το λόγο που οι πάντες πιστεύουν στο Ταμείο ότι ο Ντομινίκ Στρος Καν στις συζητήσεις που θα έχει στην Αθήνα θα αναγκαστεί να αποδεχθεί το αίτημα του πρωθυπουργού για να ληφθούν μέτρα και να γίνουν βήματα που θα ανακουφίσουν το λαό και την αγορά.
Αλλωστε, έχει δηλώσει πολλές φορές ότι τον απασχολεί το θέμα. Τώρα είναι μία μεγάλη ευκαιρία να αποδείξει ότι εκτός από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της νοιάζεται και για το λαό της Ελλάδας...
Bookmark and Share