Σκληρό «παζάρι» στις Βρυξέλλες - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Σκληρό «παζάρι» στις Βρυξέλλες

για να μην παραπεμφθεί η Ελλάδα για το θέμα του λιγνίτη

Σκληρό «παζάρι» βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να προσπαθεί να αποτρέψει την παραπομπή της Ελλάδας από το..ευρωπαϊκό δικαστήριο για το μονοπωλιακό καθεστώς του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Την ίδια στιγμή, η υπουργός ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη, με αφορμή την αναβολή της συνάντησής της με τους εκπροσώπους της τρόικας (οι τελευταίοι ζήτησαν μετάθεση της ημερομηνίας) επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι εντός των χρονοδιαγραμμάτων που προβλέπει το μνημόνιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Έχουν αποσταλεί στις Βρυξέλλεις οι αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ για τα τιμολόγια λιανικής και χονδρικής, για τη λεγόμενη πέμπτη μέρα αναφοράς ως προς τον τρόπο διαπραγμάτευσης των τιμών στο χρηματιστήριο της ενέργειας και οι αποφάσεις της ΔΕΗ για το «σπάσιμο» των κλάδων μεταφοράς και διανομής.
Σε ό,τι αφορά την παραπομπή της χώρας μας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο γενικός γραμματέας Ενέργειας Κ. Μαθιουδάκης, ο οποίος και σε συναντήσεις που θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα θα προσπαθήσει στην εξεύρεση κοινής λύσης. Αν αυτό συμβεί την Τετάρτη 24 του μηνός αυτή θα επικυρωθεί από το Κολέγιο των Επιτρόπων. Στο ενδεχόμενο «ναυαγίου» των διαπραγματεύσεων τότε θα υπάρχει άλλο ένα περιθώριο 20 ημερών για διαπραγματεύσεις.
Σημειώνεται ότι οι Βρυξέλλες ζητούν την εκμίσθωση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες, ενώ η ελληνική κυβέρνηση αντιπροτείνει τις δημοπρατήσεις λιγνιτικών κοιτασμάτων σε Δράμα, Ελασσόνα και Βέγορα αλλά και την ανταλλαγή λιγνιτικής ενέργειας της ΔΕΗ με άλλες εταιρίες του εξωτερικού.
Εξάλλου, χθες το πρωί πραγματοποίησαν έξω από το ΥΠΕΚΑ συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το θέμα του λιγνίτη εργαζόμενοι της ΔΕΗ και συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Bookmark and Share