«Αναγκαστική επιστροφή» λαθρομεταναστών - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

«Αναγκαστική επιστροφή» λαθρομεταναστών

Κοινοτική οδηγία για την «αναγκαστική επιστροφή» ή αλλιώς «απομάκρυνση» εκατοντάδων χιλιάδων υπηκόων τρίτων χωρών, που βρίσκονται ή θα βρεθούν παράνομα στην Ελλάδα, ενσωματώνει και προωθεί προς ψήφιση το..σχετικό με τη μετανάστευση και το άσυλο, σχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Το σχέδιο, που το υπογράφουν καμιά δεκαριά υπουργοί και προετοιμαζόταν εδώ και μήνες, παρουσιάστηκε από τον Χρ. Παπουτσή. Ο τελευταίος δεν έδωσε ουσιαστική απάντηση στο πώς θα γίνουν πρακτικά «οι αναγκαστικές απομακρύνσεις».

Ο νόμος δεν προβλέπεται να ψηφιστεί μέσα στο τρέχον έτος και θα είναι έκπληξη εάν εφαρμοστεί στο πρώτο εξάμηνο του '11, καθώς απαιτεί τη σύνταξη σωρείας διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων αλλά και την ανάπτυξη υποδομών και μερικές εκατοντάδες προσλήψεις ή μετατάξεις για τη στελέχωση των υπηρεσιών. Συγκεκριμένα ιδρύονται:

*Ειδική αυτοτελής υπηρεσία, με τίτλο «Υπηρεσία Ασύλου» και χωρική αρμοδιότητα που εκτείνεται σε όλη την επικράτεια.

*Ανεξάρτητη Αρχή Προσφυγών, η οποία εξετάζει τις προσφυγές αιτούντων διεθνή προστασία κατά αποφάσεων της Υπηρεσίας Ασύλου.

*Για την αποτελεσματική διαχείριση των ροών των παρανόμως εισερχομένων στη χώρα υπηκόων τρίτων χωρών, ιδρύεται επίσης αυτοτελής Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής.

Στο μεταξύ, υπογράφηκε το προεδρικό διάταγμα για την εξέταση 50 χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων με μεταβατικές διατάξεις, μέχρι να συσταθεί η νέα υπηρεσία.
Bookmark and Share