Οι συγκριτικά αδύναμες περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία είναι πολύ πιθανό να αποφύγουν την πτώχευση, λόγω της..ισχυρής εγχώριας επενδυτικής βάσης των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων, που θα αγοράζουν τα κρατικά ομόλογα ακόμα και σε περιόδους πίεσης. Αυτό αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Moody's, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Ο αμερικανικός οίκος τόνισε ότι η μελέτη των 20 περιπτώσεων εθνικής πτώχευσης από το 1997 και μετά δείχνει ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να ανησυχούν για την τύχη των περιφερειακών οικονομιών της ευρωζώνης. Όπως επεσήμανε υψηλόβαθμο στέλεχος του οίκου Moody's, στον οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα, υπάρχει μια σειρά λόγων για τους οποίους ο κίνδυνος πτώχευσης για ένα από τα μεγάλα βιομηχανικά κράτη είναι πολύ μικρός.
Συγκεκριμένα αναφέρεται αρχικά ότι η αγορά ομολόγων των κρατών αυτών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχει σχετικά βαθιές ρίζες καθώς επωφελείται από την ισχυρή βάση των εγχώριων χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Σημειώνεται ότι και οι 20 χρεοκοπίες των τελευταίων 13 ετών αφορούσαν αναδυόμενες οικονομίες, αρκετά μικρότερες και λιγότερο πλούσιες, που βασίζονταν πιο πολύ σε διεθνείς επενδύσεις.
Στις περιπτώσεις της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, παρά τη διστακτικότητα κάποιων διεθνών επενδυτών, οι τοπικές τράπεζες συνεχίζουν να αγοράζουν τα εθνικά ομόλογα. Η Ελλάδα μάλιστα, όπως σημειώνεται, έχει πετύχει την πρόσβαση στην αγορά για δανεισμό μικρής διάρκειας.
Όσο για τους φόβους περί αναδιάρθρωσης ή πτώχευσης λόγω του βάρους του υπέρογκου χρέους, ο οίκος Moody'Αs ανέφερε ότι το χρέος δεν αποτελεί ούτε αναγκαία ούτε επαρκή συνθήκη για κάτι τέτοιο.
Οι 20 χώρες που έχουν πτωχεύσει τα τελευταία χρόνια είχαν επίσης μεγάλη έκθεση σε ξένα νομίσματα, με το χρέος τους να είναι σε κάποιο άλλο νόμισμα σε ποσοστό 76% κατά μέσο όρο πριν την πτώχευση. Στις περιπτώσεις των αδύναμων χωρών της ευρωζώνης, το εθνικό χρέος είναι σχεδόν ολοκληρωτικά σε ευρώ, αν και η πλειοψηφία των ομολόγων κατέχεται από ξένους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
Τονίζεται επίσης ότι οι πολιτικοί θεσμοί στην ευρωζώνη είναι πιο ισχυροί, με αποτέλεσμα να έχουν εφαρμοστεί απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό των μεγάλων ελλειμμάτων.
Παρόλα αυτά, σε άλλο δημοσίευμα των Financial Times σχολιάζεται ότι πολλοί επενδυτές παραμένουν πεπεισμένοι ότι κάποια χώρα μέλος της ευρωζώνης, πιθανότερα η Ελλάδα, θα υποστεί αναδιάρθρωση του χρέους της. Αλλού η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι τα ελληνικά ομόλογα δέχθηκαν πλήγμα από τις δηλώσεις Πάγκαλου περί αναδιάρθρωσης.
Post Top Ad
Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010
Home
Unlabelled
Moody's: Πιθανή η αποφυγή πτώχευσης