Οι πολιτικές αστοχίες και τα «παιχνίδια» οδηγούν τα spead στα ύψη.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Οι πολιτικές αστοχίες και τα «παιχνίδια» οδηγούν τα spead στα ύψη..

Εντονη ανησυχία για την επόμενη μέρα των αγορών στην Ελλάδα εκφράζουν πλέον ανοικτά οι εγχώριοι τραπεζίτες, παρακολουθώντας με προσοχή τις τελευταίες εξελιξεις από το μέτωπο της πολιτικής και της οικονομίας.

Κοινή είναι η πεποίθηση ότι το spread των 10ετών ομολόγων οδεύει πλέον...ολοταχώς προς τις 1000 μονάδες βάσης, όταν μόλις πριν από 2 εβδομάδες βρίσκονταν μια ανάσα πριν από τις 650 μονάδες.
Την ίδια ώρα, η νευρικότητα που επικρατεί σχετικά με το αν πρόκειται ή όχι να προκηρυχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, επανέφερε το κλίμα καχυποψίας στην διατραπεζική αγορά.
Κι έτσι, ενώ μόνο 1 μεγάλη τράπεζα είχε καταφέρει σε διάστημα 8 ημερών να κάνει 2 πράξεις repos, μεγάλης αξίας, με ξένα αντίστοιχα ιδρύματα, τώρα κάθε αντίστοιχη προσπάθεια ξαναπέφτει στο κενό. Κάπως έτσι ξανάκλεισαν και οι overnight συναλλαγές, ενώ τα σχέδια για το άνοιγμα γραμμών πίστωσης της τάξης των 5 και των 6 δισ ευρώ, μετατίθενται οριστικά για αργότερα.
Στο μεταξύ, από το Λονδίνο πέφτουν βροχή οι εντολές πώλησης ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, η οποία είχε αρχίσει να προσελκύει και πάλι κάποιο αγοραστικό ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα, το οποίο τώρα εξανεμίζεται και πάλι. Το θετικό γεγονός της υπόθεσης έγκειται στο ότι μέχρι τον πρώτοι γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών απομένουν μόλις 5 μέρες...
Μετά εκφράζεται η ελπίδα ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά θα ερμηνεύσουν σωστά το όποιο μήνυμα και δεν βάλουν τη χώρα στην διαδικασία των πρόωρων εθνικών εκλογών, που μπορεί να στοιχίσουν στην Ελλάδα τους κόπους και τις θυσίες ολόκληρου του χρόνου που προηγήθηκε.
Η ουσία είναι πως μας πήρε 4 μήνες για να αρχίσουν να δουλεύουν κάπως οι αγορές κι αρκούσαν ..3 ώρες για να κλείσουν και πάλι. Φανταστείτε τί έχει να γίνει αν ανακοινωθούν πρόωρες εθνικές εκλογές..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share