Πρωτοβουλία για τον εμπλουτισμό της ελληνικής Wikipedia - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Πρωτοβουλία για τον εμπλουτισμό της ελληνικής Wikipedia

Δημόσια διαβούλευση για τον εμπλουτισμό της ελληνικής έκδοσης της ελεύθερης διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia ξεκινά η...Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ).

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του υπουργείου Παιδείας για τον εμπλουτισμό της ελληνικής Wikipedia με τη συστηματική προσθήκη νέου εκπαιδευτικού περιεχομένου και την αύξηση των ελληνικών λημμάτων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την υψηλή ποιότητα τους. Η διαβούλευση (στη διεύθυνση
http://advisory.ellak.gr) θα διαρκέσει έως τις 24 Νοεμβρίου.
Η ελληνική Wikipedia έχει σήμερα 56.700 λήμματα, 650 ενεργούς χρήστες και 18 διαχειριστές. Στόχος είναι να εξελιχθεί, ποσοτικά και ποιοτικά, ώστε να αποτελέσει εργαλείο αναφοράς για τη σχολική και ακαδημαϊκή κοινότητα. Η πρόσκληση αποσκοπεί στην κινητοποίηση όλων των ενδιαφερομένων χρηστών για να φτάσει η ελληνική έκδοση τα 120.000 λήμματα και να εξασφαλιστεί η βιώσιμη και σε βάθος χρόνου ανάπτυξη της εγκυκλοπαίδειας.
Η θεματολογία των νέων λημμάτων θα ενταχθεί στους θεματικούς άξονες της ελληνικής Wikipedia (Πολιτισμός και Τέχνες, Γεωγραφία, Θετικές και Φυσικές Επιστήμες, Ιστορία, 'Ανθρωπος και Κοινωνία). Κατά τη διαδικασία συγγραφής ενός νέου λήμματος, μπορούν να αξιοποιηθούν λήμματα από τις εκδόσεις της WIkipedia σε άλλες γλώσσες, καθώς και ελληνικό ανοικτό περιεχόμενο σε τομείς εθνικού και τοπικού ενδιαφέροντος. Θα δημιουργηθούν επίσης "εργαλεία" για την ποιοτική συγγραφή άρθρων ανά θεματική κατηγορία.
Επιπλέον προβλέπεται η διοργάνωση σεμιναρίων σε όλη την Ελλάδα, ώστε οι τοπικές κοινότητες (σχολεία, δημοτικές και δημόσιες βιβλιοθήκες, πολίτες, κ.ά.) να γνωρίσουν τη Wikipedia και τις δυνατότητες χρήσης, συγγραφής και τεκμηρίωσης νέων λημμάτων. Σχεδιάζεται, μάλιστα, η θέσπιση ηθικών και συμβολικά υλικών κινήτρων για την επιβράβευση των συμμετεχόντων στην ελληνική έκδοση.
Η ΕΕΛ/ΛΑΚ ιδρύθηκε το 2008 από 25 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Τεχνολογικά Ιδρύματα. Είναι εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και έχει ως κύριο στόχο να συμβάλει στην προώθηση και ανάπτυξη του ελεύθερου/ανοικτού λογισμικού στον χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Bookmark and Share